Προθεσμία για να προετοιμαστούν ζήτησαν και πήραν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι ήρθαν στη χώρα μας με ελικόπτερο της Τουρκικής Αστυνομίας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.


Εναντίον τους έχει ασκηθεί δίωξη για  παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο για τον πιλότο του ελικοπτέρου.

Αφού δικαστούν, θα παρουσιαστούν στην επιτροπή ασύλου για να αρχίσει η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος που υπέβαλαν για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις συνηγόρους των οκτώ κατηγορουμένων σε περίπτωση απόρριψης από την υπηρεσία ασύλου της αίτησής τους, οι αιτούντες έχουν και θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα και εφόσον υπάρξει και δεύτερη απόρριψη υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες.

Στη δίκη στο Αυτόφωρο, δεν έλειψαν κάποια... παρατράγουδα Στην αίθουσα εμφανίστηκε Τούρκος δικηγόρος,με... τήβεννο, που επέμενε να πάρει μέρος στη διαδικασία, αλλά δεν του επετράπη. Επίσης, ήταν εκεί το "νούμερο δύο" του Προξενείου της Κομοτηνής(ως μεταφραστής), ενώ, σύμφωνα με τους κατηγορουμένους, δέχτηκαν απειλές στην τουρκική γλώσσα. Μέσα στην αίθουσα υπήρχαν άλλοι δυο Τούρκοι διπλωμάτες.

«Οι πελάτες μου δεν γνώριζαν ότι γίνεται πραξικόπημα. Έλαβαν εντολές από ανωτέρους τους για να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, πράγμα που έπραξαν μέχρι που δέχτηκαν πυρά από την αστυνομία. Στη συνέχεια έλαβαν μηνύματα ότι γίνεται πραξικόπημα και φοβήθηκαν για τη ζωή τους», υποστήριξε η δικηγόρος τους Ίλια Μαρινάκη.