Δυο επιδοτούμενα προγράμματα για ανέργους 18 – 24 ετών τα οποία αφορούν κατάρτιση και πρακτική άσκηση στον τομέα των Logistics και του εξαγωγικού εμπορίου, ανοίγουν σε λίγο καιρό.


Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΥΕ/ΕΚΤ) της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ως συνδικαιούχος, έχουν αναλάβει την υλοποίηση των ακόλουθων πράξεων:

1. «Δράσεις κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για άνεργους νέους 18-24 ετών στον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Logistics»

2. «Δράσεις κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για άνεργους νέους 18 -24  ετών στον τομέα του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων με έμφαση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής»

\οι οποίες εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και είναι υποψήφιες προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Οι συγκεκριμένες πράξεις συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). 

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα (Πράξη) επαγγελματικής κατάρτισης, συμβουλευτικής υποστήριξης και πιστοποίησης προσόντων που απευθύνεται: (α) σε 500 ανέργους ηλικίας 18 – 24 ετών στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας – logistics, και (β) σε 900 ανέργους ηλικίας 18 – 24 ετών στον τομέα του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων. 

Η συγκεκριμένη Πράξη φιλοδοξεί να  αμβλύνει το βασικό πρόβλημα στην αγορά εργασίας των τεσσάρων Περιφερειών στις οποίες θα υλοποιηθεί (δηλ. στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Περιφέρεια Ηπείρου) που είναι η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης προσόντων και δεξιοτήτων εργαζομένων.

Το πρόγραμμα κατάρτισης έχει συνολική διάρκεια 380 ώρες, εκ των οποίων 120  ώρες θεωρητική κατάρτιση και 260 ώρες πρακτική άσκηση, και θα υλοποιηθεί σε τέσσερις διαδοχικές φάσεις:

Φάση 1: Α’ μέρος της θεωρητικής κατάρτισης, διάρκειας 60 ωρών.
Φάση 2: Α’ μέρος της πρακτικής άσκησης διάρκειας 100 ωρών.
Φάση 3: Β΄ μέρος της θεωρητικής κατάρτισης, διάρκειας 60 ωρών.
Φάση 4: Β΄ μέρος της πρακτικής κατάρτισης, διάρκειας 160 ωρών.

Δικαιούχοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι άνεργοι νέοι ηλικίας 18 – 24 ετών, που πληρούν τους όρους που περιγράφονται στην πρόσκληση.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στις ακόλουθες Περιφέρειες:

Ήπειρο
Δυτική Μακεδονία
Κεντρική Μακεδονία
Ανατολική Μακεδονία & Θράκη

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ξεκίνησε και γίνεται μέσω του ακόλουθου συνδέσμου στο διαδίκτυο: www.sbbe-edu.gr.

Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα παρέχονται λεπτομερή στοιχεία για το πρόγραμμα και οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης.