Μήνυμα αφύπνισης και αλλαγής χαρακτηρίζει την ψήφο για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 


Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε πως είναι η ώρα των προοδευτικών δυνάμεων να κάνουν πειστικό και ηγεμονικό το δικό τους όραμα για την Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, με πολύ βαθιές ρίζες, ιστορικές, πολιτισμικές και πολιτικές, έχουν τη δύναμη να αντλήσουν διδάγματα, να προσαρμοστούν και να χαράξουν νέα πορεία για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως το Brexit φέρνει αβεβαιότητα, αλλά δεν φέρνει το τέλος της ΕΕ, αντίθετα σηματοδοτεί δυνητικά μια νέα αρχή.

Υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να γίνει πάλι ελκυστική για τους πολίτες, να δείξει ότι σέβεται τη βούλησή τους και τις πραγματικές τους ανάγκες και εισακούει την απογοήτευση των πολιτών για τη δυσχέρεια να απαντηθούν αποτελεσματικά οι κρίσεις. «Η ΕΕ οφείλει να θυμηθεί γιατί γεννήθηκε μετά τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: για ειρήνη, σταθερότητα, ευημερία, δημοκρατία» προσέθεσε.