Αποχώρησε η Ν.Δ. από την συζήτηση της τροπολογίας για τις εξωχώριες εταιρείες πολιτικών. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση πραγματοποίησε θεαματική κωλοτούμπα και πήρε πίσω τη διάταξή της, για να εισάγει άλλη...


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παίγνια απολύτως αντισυνταγματικά και ανεφάρμοστα» και ότι «εμπαίζει τη Βουλή και το λαό και εισάγει κρυφίως διατάξεις αμνήστευσης».

«Στον εμπαιγμό της κοινωνίας σε ώρα κρίσεως δεν μπορούμε να συμμετέχουμε. Εμείς καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία που εισάγει διατάξεις που αμνηστεύουν εμπλεκόμενους. Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε», τόνισε.

Γεροβασίλη: Άντεξαν ένα τέταρτο...

H κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε με τη δηκτικό τρόπο την αποχώρηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

«Ένα τέταρτο άντεξε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή την υπεράσπιση της πολιτικής ηθικής και της διαφάνειας. Αποκαλύφθηκαν...» έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού

Νωρίτερα, μιλώντας στην Ολομέλεια, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έκανε λόγο για «ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού» υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη από αυτήν την ιστορία». «Το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης δεν πλήττεται, γιατί είναι συνυφασμένο με το DNA της», τόνισε.

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος κάλεσε την αντιπολίτευση να ψηφίσει την διάταξη υπογραμμίζοντας: «Τολμήστε να δούμε πόσοι θα δηλώσουν τις offshore που συμμετέχουν. Εγώ δεν ξέρω κανένα από την πλευρά της κυβέρνησης. Να δούμε ποιοι θα είναι από την αντιπολίτευση». «Κανένας υπουργός δεν έχει ανάγκη καλύψεως. Αν κάποιος ξέρει να το πει και να μην κάνει πολιτική σπέκουλα. Απεναντίας εγώ γνωρίζω πολλούς εκτός της κυβέρνησης αλλά δεν θέλω να κάνω πολιτική σπέκουλα», είπε χαρακτηριστικά.

«Κορυφώνεται σήμερα και τελειώνει το ρεσιτάλ υποκρισίας, της ρήσης του Γκαίμπελς "συκοφαντείτε, συκοφαντείτε και κάτι θα μείνει" και της λαϊκής παροιμίας "καθαρός ουρανός δεν φοβάται". Ευτυχώς δεν στοιχήθηκε όλη η αντιπολίτευση πίσω από την ρήση του Γκαίμπελς. Πίσω από την λαϊκή ρήση και παροιμία στοιχήθηκε η κυβέρνηση», είπε ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνοντας ότι «η τροπολογία είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας».

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι στην παλαιότερη ρύθμιση υπήρχε πρόβλημα καθώς «η μη αποσαφήνιση του όρου εξωχώρια εταιρείας και offshore είχε ως αποτέλεσμα όλοι να αθωώνονται στα δικαστήρια».«Αντιπολίτευση με πρωτοσέλιδα δεν γίνεται. Είναι η δεύτερη φορά που αποδείχθηκε στη Βουλή. Αφήστε το «Πρώτο Θέμα» να κάνει τη δουλειά του – ξέρει αυτό – και κάντε εσείς την δική σας», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Παπαγγελόπουλος απευθυνόμενος στη Ν.Δ.

Τι προβλέπει η διάταξη

Με τη νέα διατύπωση καθιερώνεται για τα πολιτικά πρόσωπα και τους συγγενείς τους (συζύγους, εν διαστάσει συζύγους, συγγενείς πρώτου βαθμού) καθολική απαγόρευση συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Εκτός από τους πολιτικούς η ίδια απαγόρευση ισχύει για τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και των υπουργείων και των ΟΤΑ.

Επίσης για τους τραπεζικούς και τους δικαστικούς απαγορεύεται η συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα σε μη συνεργάσιμο φορολογικά κράτος ή σε κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Δίνεται περιθώριο 60 ημερών για να μεταβιβαστούν οι τυχόν συμμετοχές σε εταιρείες.

Καλαφάτης: Δε συμμετέχουμε σε παίγνια

Για το θέμα μίλησε στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη, ο βουλευτής της ΝΔ Στ. Καλαφάτης. "Δε θέλαμε να συμμετέχουμε στον εμπαιγμό της κοινωνίας, αλλά και του κοινοβουλίου. Γι αυτό, αποχωρήσαμε. Σε παίγνια απολύτως αντισυνταγματικά και ανεφάρμοστα, δε συμμετέχουμε. Ούτε εγκρίνουμε διατάξεις αμνήστευσης που εισάγονται κρυφίως", δήλωσε μεταξύ άλλων.