Υψηλότατο είναι το κόστος μεταφοράς για τις επιχειρήσεις χρήστες του ΟΛΘ, από την απεργία που συνεχίζεται, καθώς αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ.


Σε αυτά δεν υπολογίζονται οι ζημιές επειδή προϊόντα εξαγωγής δεν παραδόθηκαν στην ώρα τους, ή αλλοιώθηκαν ή επειδή χάθηκαν πελάτες αφού δεν υπάρχει επάρκεια πρώτων υλών για να προχωρήσει η παραγωγή. 

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα το Βιοτεχνικό επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το οποίο, μαζί με άλλους φορείς της πόλης και επιμελητήρια της Κεντρικής Μακεδονίας, αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό κατά των απεργών!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιπλέον επιβάρυνση ανά container, που εκφορτώνεται αναγκαστικά στο λιμάνι του Πειραιά ανέρχεται περίπου σε 1.000 ευρώ, την ώρα που η αξιοπιστία του λιμανιού της Θεσσαλονίκης πλήττεται ανεπανόρθωτα.

Για το λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των φορέων, με πρωτοβουλία του ΒΕΘ, στηνοποία αποφασίστηκε να κατατεθεί αγωγή για την κήρυξη της απεργίας παράνομης και καταχρηστικής, να γίνει παράσταση στον εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών και να διευκολυνθούν μέλη των Επιμελητηρίων και φορείς να υποβάλλουν ατομικές αγωγές για τις ζημιές που υπέστησαν.

Επίσης, οι φορείς θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό(είχε, ήδη, σταλεί επιστολή στον κ. Τσίπρα από τον Μάιο, αλλά η απάντηση του αρμόδιου υπουργού δεν έλεγε κάτι συγκεκριμένο).

Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι των φορέων

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε «την ώρα που το λιμάνι απαξιώνεται και πολλές επιχειρήσεις υπολειτουργούν ως απόρροια των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον ΟΛΘ, ο υπουργός Ναυτιλίας δεν λέει τίποτε για την ταμπακέρα».

Για την τραγικότερη στιγμή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καμπάκης επισημαίνοντας ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που ενώ επωμίζονται ένα βαρύ κόστος στρέφονται στο λιμάνι του Πειραιά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα του ΟΛΘ λέγοντας χαρακτηριστικά «θα περνούν τα φορτία από μπροστά μας και δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτε».

Για απώλεια του έργου τους κατά 100% , τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κοσμίδης επισημαίνοντας ότι ο κλάδος τους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. «Οι συνάδελφοι μου βρίσκονται σε οικονομική και ψυχολογική ένδεια» είπε χαρακτηριστικά.

Προσχηματική χαρακτήρισε την απεργία των εργαζομένων στον ΟΛΘ ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι δεν υπάρχει μία κεντρική πολιτική για την επίλυση του προβλήματος δημιουργεί σειρά προβλημάτων στην οικονομία, στους εργαζόμενους και στους επιχειρηματίες αλλά και στο λιμάνι που συνεχώς απαξιώνεται.

«Η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις γίνεται ακόμη μεγαλύτερη σε εποχή capital controls καθώς οι αγοραπωλησίες των φορτίων γίνονται με προπληρωμές. Επιπλέον, επιχειρήσεις που έχουν έλλειψη πρώτων υλών, δίνουν άδειες στο προσωπικό τους για να μην αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις» ανέφερε o πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας.

Παράδειγμα της ζημίας που υφίστανται επιχειρήσεις, έδωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιώργος Γκιλής. Επιχείρηση της Χαλκιδικής, που έφερε 18 containers από τον Πειραιά, αναγκαστικά, επιβαρύνθηκε με επιπλέον 1.000 ευρώ ανά container, ενώ από παραγγελίες που δεν εκτελέσθηκαν είχε διαφυγόντα κέρδη 350.000 ευρώ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΒΕΘ, παραβρέθηκαν ο α΄ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Βλαχογιάννης, ο α΄ αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ηλιάδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Νίκος Ουσουλτζόγλου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Παύλος Τονικίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιώργος Γκιλής, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, Γιάννης Σταύρου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, Κυριάκος Λουφάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καμπάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κοσμίδης και το μέλος του Συλλόγου Κώστας Καρούλης.

Ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι έκανε στην αρχή της σύσκεψης ο αντιπρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, Κωνσταντίνος Μέλλιος.