[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Από τα "αυτιά" του Μπουτάρη, στον... τοίχο των επιθυμιών


Θυμάστε τα τεράστια "αυτιά" που είχε στήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης τις πρώτες μέρες της διοίκησης Μπουτάρη; Εκεί που οι Θεσσαλονικείς έγραφαν τα αιτήματά τους; Ε, τώρα ήρθε η ώρα να γράψουν τι θέλουν να κάνουν... πριν πεθάνουν!

Ο τοίχος των επιθυμιών των... μελλοθάνατων, είναι ένα από τα τρία πειράματα που θα στήσει στηνπόλη η γνωστή εικαστικός Candy Chang, την οποία προσκάλεσε στη Θεσσαλονίκη ο δήμος, σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Η "δράση" έχει τον τίτλο «Τρία πειράματα στην πόλη από την Candy Chang» και θα διεξαχθεί από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου 2016, στο χώρο του πρώην Maison Crystal.

Η ακριβίστρια εικαστικός θα στήσει τρία σκηνικά:

• School of the Future (Σχολείο του Μέλλοντος)

Μια διαφορετική ερμηνεία της σχολικής αίθουσας. Οι επισκέπτες βρίσκονται σε ένα χώρο με μια σχολική έδρα στο βάθος, περικυκλωμένη από 1.000 μεγάλα κόκκινα μπαλόνια και καλούνται να σημειώσουν σε ένα σημειωματάριο πάνω στην έδρα το δικό τους μάθημα ζωής. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι επισκέπτες γίνονται ταυτόχρονα δάσκαλοι και μαθητές, συμμετέχοντας σε ένα μεγάλο σχολείο συλλογικής εμπειρίας, όπου την κοινή εγκυκλοπαίδεια γνώσεων διαμορφώνουν οι ατομικές τους εμπειρίες.

• Before I die (Πριν πεθάνω)

Η πιο γνωστή εικαστική εγκατάστασή της Chang, μέσω της οποίας η τέχνη συναντά τον κοινωνικό διάλογο και την ανανέωση του αστικού χώρου. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση λειτουργεί διαδραστικά, καθώς οι περαστικοί καλούνται να ολοκληρώσουν τη φράση: «Πριν πεθάνω, θέλω να…», γράφοντας με κιμωλία τις μελλοντικές επιθυμίες τους. Περισσότεροι από 1.000 τοίχοι «Πριν πεθάνω» έχουν δημιουργηθεί σε 70 και πλέον χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους το Καζακστάν, το Ιράκ, η Αϊτή, η Κίνα, η Ουκρανία, η Πορτογαλία, η Ιαπωνία, η Δανία, η Αργεντινή και η Νότια Αφρική.

• Confessions (Εξομολογήσεις)

Οι ανώνυμες και μυστικές εξομολογήσεις που έχουν γραφτεί σε έναν ιδιωτικό θάλαμο, πάνω σε μικρά ξύλινα πλακίδια, αναρτώνται στο δημόσιο χώρο, σε ένα πολύπτυχο εξομολογητήριο. Οι ατομικές εξομολογήσεις του καθενός δημιουργούν μια ιδιότυπη εγκατάσταση μαζικής δημόσιας έκφρασης.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10 Ιουνίου, στις 20:00. Το ωράριο λειτουργίας θα εκτείνεται από τις 12:00 έως τις 20:00, ενώ η είσοδος και η συμμετοχή στις δράσεις θα είναι ελεύθερη.

Αν μη τι άλλο, η όλη ιστορία ακούγεται ενδιαφέρουσα. Αρκεί οι επιθυμίες και οι εξομολογήσεις να μην καταλήξουν εκεί που κατέληξαν και τα σημειωματάκια στα... "αυτιά".

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Πολιτική][bsummary]

OIKONOMIA

[Οικονομία][bsummary]

ΕΓΚΛΗΜΑ

[Αστυνομικά][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[Υγεία][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

[Φωτορεπορτάζ][bleft]