Πρόσβαση σε βρύσες από όπου θα ρέει άφθονο το αγαπημένο τους ποτό θα έχουν οι λάτρεις της μπύρας, σε ορισμένες μπυραρίες και εστιατόρια στο κέντρο της πόλης Μπριζ του Βελγίου.


Κάτω από τα πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης, το κέντρο της οποίας βρίσκεται στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, κατασκευάζεται ένας αγωγός μήκους τριών χιλιομέτρων, με αφετηρία μία ζυθοποιία.

Η εταιρεία «Brugse Zot» σχεδίαζε αρχικά τη μεταφορά της μπύρας μέσω αγωγού από το ζυθοποιείο στο εργοστάσιο εμφιάλωσης που διαθέτει, προκειμένου να μειωθούν τα φορτηγά που χρησιμοποιούν τους διατηρητέους πλακόστρωτους δρόμους της μεσαιωνικής πόλης.

Ο ιδιοκτήτης του ζυθοποιείου, Χαβιέ Βανέστε, μοιράστηκε την ιδέα του με τους ιδιοκτήτες αρκετών καταστημάτων στο κέντρο της πόλης, με αρκετούς εξ αυτών να δηλώνουν διατεθειμένοι να επενδύσουν στον αγωγό εφόσον αποκτούσαν μόνιμη πρόσβαση σε μία… βρύση.

Η ιδέα μπήκε σε εφαρμογή, με τον αγωγό να κοστίζει 4 εκατομμύρια ευρώ, 10% από το οποίο καλύφθηκε από δωρεές πολιτών μέσω crowdfunding.

Ανάλογα με τη συμμετοχή τους, τα καταστήματα αλλά και οι πολίτες εξασφάλισαν ορισμένα ποτήρια μπύρα την ημέρα… για την υπόλοιπη ζωή τους.

«Το υλικό του σωλήνα είναι σκληρότερο από χάλυβα. Έτσι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουμε διαρροές ή σημεία υποκλοπής», ανέφερε ο ιδιοκτήτης της ζυθοποιίας, ενώ το Φθινόπωρο, όταν και ο αγωγός θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, θα μεταφέρονται μέχρι και 4.000 λίτρα μπύρας την ώρα μέσα από αυτόν, σύμφωνα με το Associated Press.