Αρχιτεκτονικές κατασκευές, χορογραφικές συνθέσεις και ήχοι κρουστών οργάνων συναντώνται για πρώτη φορά στην πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τρίτη 21 Ιουνίου. 


Συμμετέχοντας στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Βόρειας Ελλάδας επιστρατεύει και συνταιριάζει διαφορετικές μορφές τέχνης, για να προσδώσει νέα διάσταση στον υπαίθριο χώρο του και στη σχέση αυτού με το παραλιακό μέτωπο και τους κατοίκους της πόλης. 

Η πρόσβαση στις πολυεπίπεδες εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει, είναι δωρεάν για το κοινό.  

Αναλυτικότερα, την Τρίτη 21 Ιουνίου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του εργαστηρίου σύνθεσης και κατασκευής αντικειμένων αστικής χρήσης με τίτλο «WOW │ Σχεδιάζοντας στο Μέγαρο», που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης. 

Σημείο αναφοράς για περιπατητές

Η παρουσίαση θα γίνει στις 8.30 μ. μ. στον υπαίθριο χώρο μεταξύ των δύο κτηρίων του ΟΜΜΘ. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να λειτουργήσει ο αύλειος χώρος του πολιτιστικού οργανισμού ως πόλος έλξης, αλλά και ως σημείο αναφοράς για τον παραλιακό περίπατο των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, ο οποίος έως τώρα ολοκληρωνόταν «πριν από το Μέγαρο», αλλά σπανίως στο ίδιο το Μέγαρο Μουσικής.

Το εργαστήριο αντικειμένων αστικής χρήσης λειτούργησε από τις 11 έως τις 16 Ιουνίου με τη συμμετοχή φοιτητών /‒τριών και νέων αρχιτεκτόνων κάτω των 40 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να συνεργαστούν σε ομάδες των 3-4 ατόμων.

Τι κατασκευάστηκε



Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν τρία πειραματικά αντικείμενα, στα οποία δόθηκαν οι ονομασίες «Ηχητικό Κοχύλι» (Sound Shell), «Το Σπίτι της Θάλασσας» (Uminoya) και «Βένθος» (Benthos). Τα αντικείμενα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για διάφορες χρήσεις, όπως για παραγωγή μουσικής, για στάση και ανάπαυση, για ενατένιση της θέας και για συγκέντρωση παρέας. Θα παραμείνουν δε καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στην πλατεία του Μεγάρου Μουσικής, διαθέσιμα προς χρήση από το κοινό της πόλης.

«Με την πρωτοβουλία αυτή θέλουμε να διαμορφώσουμε αστικά συμβάντα με τη μορφή εφήμερων κατασκευών, ώστε να εξοικειωθούν οι περιπατητές της παραλίας με τον υπαίθριο χώρο του Μεγάρου Μουσικής, να εμπλουτιστούν οι αστικές εμπειρίες των κατοίκων μέσα από μικρής κλίμακας αυθόρμητες μουσικές και διαδραστικές εκδηλώσεις, αλλά και να επιτραπεί το άγγιγμα με το νοτιά και το αγνάντι», δηλώνει η Σάσα Λαδά, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΜΜΘ, αρχιτέκτων και ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ.

Η ίδια προσθέτει: «Ανοίγουμε την αυλή του Μεγάρου Μουσικής σε μία νέα "κατοίκηση". Ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη ενός νέου χαρακτήρα του υπαίθριου χώρου, δημιουργικού και απρόβλεπτου, ανοιχτού σε  πρωτοβουλίες και αναπάντεχα συμβάντα».  

Σωματικές εμπειρίες

Την ίδια ημέρα, αλλά λίγο νωρίτερα, στις 8 μ.μ., στην πλατεία του Μεγάρου Μουσικής θα παρουσιαστεί η κινητική performance με τίτλο  «Co-topia II», η οποία σηματοδοτεί την απαρχή της συνομιλίας των κατασκευασθέντων αρχιτεκτονικών αντικειμένων με το κοινό.



Πρόκειται για προσδιορισμένη στο χώρο παράσταση, η οποία αποτελεί προϊόν επιτόπιας έρευνας των διαφόρων στοιχείων του υπαίθριου χώρου του ΟΜΜΘ (δομικών, λειτουργικών και αισθητικών). Στόχος των συντελεστών της παράστασης είναι να χαρτογραφήσουν τοπία συνύπαρξης, να προτείνουν νέες αφηγήσεις για κοινούς τόπους και να εμπλουτίσουν τη σωματική εμπειρία της αστικής καθημερινότητας. Μέσω της διαφορετικής προσέγγισης και χρήσης του δημόσιου χώρου, επιδιώκουν επίσης να αναδείξουν νέους τρόπους, ώστε η κοινότητα των ανθρώπων να  οικειοποιηθεί και να ενσωματώσει αυτόν το χώρο.

Η χορογραφική σύνθεση βασίζεται σε δομημένο αυτοσχεδιασμό με διαπλαστικό χαρακτήρα και κινητική μελέτη των «αναπάντεχων συμβάντων», των χρονικών και χωρικών αλληλοσυσχετισμών των παραστατικών σωμάτων.

H παράσταση, διάρκειας 30 λεπτών, αποτελεί συνέχεια του έργου με τίτλο «Co-topia» που εφαρμόστηκε  το φθινόπωρο του 2015 στη Γερμανία, στο πλαίσιο του stART Fellowship Program, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης και το Δίκτυο Κοινωνικών ‒ Πολιτιστικών Κέντρων της Γερμανίας.

Η σύλληψη και η κινητική επεξεργασία είναι της Ελεονώρας Σιαράβα και της πλατφόρμας Per_Dance, σε συνεργασία με τις  Έλενα Τζανάβαλου, Φαίδρα Χαραλαμπίδου και Βίκυ Χατζή. Η παραγωγή του ηχοτοπίου είναι της Νεφέλης Δημητριάδη.

Αυτοσχεδιασμοί με κρουστά

Την Τρίτη 21 Ιουνίου, στις 8.40 μ.μ., τους ήχους των αντικειμένων του αρχιτεκτονικού εργαστηρίου θα συνδέσει με τους ήχους των μουσικών οργάνων η ομάδα κρουστών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Η εν λόγω ομάδα αποτελείται από πέντε μαθητές του Κ.Ω.Θ, οι οποίοι, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αλέξανδρου Ιωάννου, θα παρουσιάσουν στην πλατεία του Μεγάρου Μουσικής αυτοσχεδιαστική παράσταση, προτείνοντας νέους διόδους για τη συνάντηση της αρχιτεκτονικής και της μουσικής.