Την πίστη του ότι με καλή διάθεση η συνάντηση στην Κρήτη έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε σπουδαίο βήμα προκειμένου να αρθούν οι διαφωνίες που προέκυψαν, εξέφρασε σήμερα σε μήνυμα που απέστειλε προς τους
Προκαθημένους και τους εκπροσώπους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος.


Μάλιστα, τονίζει ότι «ωσαύτως δύναται να συμβάλη εις την προετοιμασίαν εκείνης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ήτις θα ενώση πάσας τας κατά τόπους Αυτοκεφάλους Εκκλησίας ανεξαιρέτως, αποτελούσα ορατήν αντανάκλασιν της ενότητος της Αγίας του Χριστου Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπερ ήτο αντικείμενον των δεήσεων και προσδοκιών πάντων των αοιδίμων προκατόχων ημών».

Σύγκληση της Μικρής Συνόδου

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό από ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συγκάλεσε Μικρή Σύνοδο των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, προκειμένου να γίνει προσεκτική εξέταση του μηνύματος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Κάθε προκαθήμενος συνοδευόταν από δύο επισκόπους.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έκανε λόγο από το αεροδρόμιο των Χανίων, όπου αφίχθη το απόγευμα, για την εκπλήρωση μιας μεγάλης αποστολής, που σηματοδοτείται με την άφιξη και τη συμμετοχή των Πατριαρχών Ιεροσολύμων Θεοφίλου, Σερβίας Ειρηναίου και του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Μάλιστα, δήλωσε ότι «θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να δούμε τα προβλήματα, να τα προσεγγίσουμε - τα προβλήματα όλου του κόσμου, της ενορίας και της Εκκλησίας μας - και να σταθούμε στο ύψος, όπως πρέπει και αρμόζει στην εποχή μας και στον χριστιανικό λαό».

Νωρίτερα, οι προκαθήμενοι επισκέφθηκαν την Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Γωνιάς.

Η ΑΜΣΟΕ θα πραγματοποιήσει την επίσημη εναρκτήρια συνεδρίασή της την 20ή Ιουνίου και την καταληκτική συνεδρίασή της την 25η Ιουνίου.