[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Συμπόσιο για την κίνηση και την τέχνη στο ΜέγαροΤο International Workshop on Movement and Computing (MOCO) εφέτος αναβαθμίζεται σε συμπόσιο και θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2) στις 5-6 Ιουλίου. 
Το MOCO ́16 συνδιοργανώνεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα MINES ParisTech (Γαλλία), Paris 8 University (Γαλλία), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Όραμα του MOCO'16 είναι να συγκεντρώσει τους ακαδημαϊκούς, τους επαγγελματίες και το ευρύ κοινό, που ενδιαφέρονται για το φαινόμενο της συμβίωσης ανάμεσα στον άνθρωπο και τη δημιουργική διαδικασία, π.χ. χορευτής-ψηφιακά μέσα, μουσικός-όργανο, βιοτέχνης-αντικείμενο κ.λπ. Όπως λένε οι διοργανωτές, με αρκετά πομπώδεις εκφράσεις, «σκοπός του, να διαφωτίσει το σημείο τομής μεταξύ «τέχνης, αντίληψης και τεχνολογίας», «ξεκλειδώνοντας» κρυφές συνιστώσες της ανθρώπινης δημιουργικότητας, βασιζόμενο στις συμπληρωματικές εμπειρίες των ιδρυμάτων συνδιοργανωτών».

Οι προσκεκλημένοι κεντρικοί ομιλητές είναι η καθηγήτρια Catherine (Kate) Stevens, από το MARCS Institute for Brain, Behaviour and Development του Western Sydney University και ο καθηγητής Frederic Fol Leymarie, Goldsmiths, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής:

  • Κίνηση σε ψηφιακές και Παραστατικές Τέχνες,
  • τεχνικές και Επαγγελματικές χειρονομίες, 
  • αλληλεπίδραση, Επικοινωνία και Σχεδιασμός της εμπειρίας του χρήστη, 
  • ανάλυση και Μοντελοποίηση, με επίκεντρο τη χρήση των μαθηματικών, στατιστικών ή μεθοδολογικών εργαλείων για την καλύτερη κατανόηση των χειρονομιών και κινήσεων.


Την Τετάρτη, 6 Ιουλίου στις 7μ.μ., η διαδικασία θα είναι ανοικτή για το κοινό καθ θα δοθούν παραστάσεις STOCOS και IDEASMOS, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και εκθέματα.

Κι αν δεν ξέρετε τι σημαίνει STOCOS και IDEASMOS, οι οργανωτές μας εξηγούν:

STOCOS: Αυτό είναι το τρίτο μέρος μιας τριλογίας επικεντρωμένης στην ανάλυση και την ανάπτυξη της αλληλεπίδρασης μεταξύ του ηχητικής χειρονομίας και της χορευτικής χειρονομίας μέσα σε τρισδιάστατους ηχοχώρους. Σε αυτό το νέο κομμάτι των Muriel Romero και Pablo Palacio συνεργάζονται με τον καλλιτέχνη και τον ερευνητή τεχνητής νοημοσύνης Daniel Bisig.

Ο STOCOS είναι ένα διεπιστημονικό έργο που συνδυάζει προσομοιώσεις βασισμένες σε στοχαστικές διεργασίες και τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να δημιουργήσει εξαρτήσεις συμπεριφοράς και αισθητικές σχέσεις μεταξύ των χορευτών, οντότητες προσομοίωσης, μουσική, γραφικά και το φως. Ως αποτέλεσμα, η σκηνή γίνεται ένα διαδραστικό περιβάλλον του οποίου η οπτικές και ακουστικές ιδιότητες προκύπτουν από τις αμοιβαίες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χορευτών, σύνθεσης στοχαστικού ήχου και προσομοιώσεις σμήνους.

Πρεμιέρα του IDEASMOS: Η ιδέα αυτού του μουσικού κομματιού αιωρείται ανάμεσα σε δύο κόσμους. Ο πραγματικός κόσμος, αυτός που βλέπουμε, αισθανόμαστε, αγγίσουμε και ο άυλος, ο κόσμος των ιδεών που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως και που υπάρχει πέρα από τα φαινόμενα. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κόσμων: των ακουστικών και «άυλων» μουσικών οργάνων είναι προφανής και μπορεί να γίνει αισθητή. Ταυτόχρονα, κρύβουν ιδιαίτερες σχέσεις που βασίζονται στη γνώση και την διάνοια που μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο από κάποιον που μπορεί να «δει και να διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές».

Ο IDEASMOS αποτελείται από ένα κουαρτέτο εγχόρδων, άυλων μουσικών οργάνων και μια παράσταση κρουστών. Τα άυλα μουσικά όργανα βασίζονται στη διαδραστική μάθηση μηχανής και της μουσικής υλοποίησης. Συνθέτρια του έργου είναι η Βασιλική Τσεκουροπούλου και βασίζεται στα τεχνολογικά πρωτότυπα που έχουν αναπτυχθεί για το i-Treasures, έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο του FP7.

Θα παρουσιαστεί, επίσης, το έργο της φιλοξενούμενης καλλιτέχνιδας Εσμεράλδας Κοσματοπούλου "Fifteen Pairs of Mouths" που έχει ξαναδημιουργήσει αυτό το καλλιτεχνικό κομμάτι για το συμπόσιο και θα εκτεθεί κατά τη διάρκεια του, στις 6 και 7 Ιουλίου.

Το WholoDancE Workshop “Dancing with technologies: interact to learn, analyse to create” είναι μια δορυφορική εκδήλωση-εργαστήριο του MOCO'16 και διοργανώνεται από το έργο WholoDancE που χρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο Horizon 2020. Θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες αλληλεπίδρασης σε ολόκληρο το σώμα μπορούν να ενισχύσουν τη διαδικασία της εκμάθησης χορού και να υποστηρίξουν τη δημιουργικότητα.

Eγγραφή απαιτείται για τις Ολομέλειες και τα Πρακτικά του MOCO'16. Δωρεάν είναι η είσοδος στις καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και περουσιάσεις, παραστάσεις και το Εργαστήρι του WholoDancE.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις εγγραφές κάντε κλικ εδώ
ή στείλτε email εδώ ή εδώ.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Πολιτική][bsummary]

OIKONOMIA

[Οικονομία][bsummary]

ΕΓΚΛΗΜΑ

[Αστυνομικά][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[Υγεία][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

[Φωτορεπορτάζ][bleft]