Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι είναι συνταγματικό και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το πρώτο «χαράτσι» (ΕΕΤΗΔΕ) το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. 


Από τα 22 μέλη της Ολομέλειας μειοψήφησαν μόνο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και η αρεοπαγίτης Μαρία Χυτήρογλου.

Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, καθώς το Δ΄ Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου με πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας του χαρατσιού και λόγω της διαφοράς μίας ψήφου παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθ. 7/2016 απόφασή της, έκρινε ότι το χαράτσι είναι φόρος με προσωρινό χαρακτήρα και επιβλήθηκε για σοβαρούς δημοσιονομικούς λόγους και για το λόγο αυτό κρίθηκε ότι είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα, όπως επίσης είναι σύμφωνο την ΕΣΔΑ.

Ακόμα, στο θέμα αν μπορεί να γίνεται η είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η πλειοψηφία των αρεοπαγιτών έκρινε ότι είναι δυνατή, ενώ 4 μέλη του δικαστηρίου είπαν «όχι».