[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Αυστηρό μήνυμα Κοτζιά στα Τίρανα για τους ΤσάμηδεςΑυστηρό μήνυμα στην ηγεσία της Αλβανίας, που επαναφέρει το θέμα της «τσαμουριάς», στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα για επαφές με την κυβέρνηση.


Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει: «H Αλβανία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή των πέντε αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων είναι και ο σεβασμός της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου.

» Αυτό προϋποθέτει ότι θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου, και αντί να ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

» Ο απαιτούμενος πολιτικός πολιτισμός μεταξύ γειτόνων προϋποθέτει σοβαρότητα, σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της ιστορίας και όραμα για σχέσεις που δεν θα επηρεάζονται, βέβαια, από την κατάφωρη, ηθελημένη ή μη, διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας αλλά θα βασίζονται στην οικοδόμηση επάνω σε ισχυρά θεμέλια ενός μέλλοντος που θα διασφαλίζει ουσιαστική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις και θα συμβάλει στη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, προκλητική εκ μέρων των Τιράνων θεωρείται η κίνηση του αλβανού ΥΠΕΞ Μπουσάτι να εγείρει θέμα Τσάμηδων μιλώντας πριν από λίγες ημέρες σε τηλεοπτική εκπομπή.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε μέσω κύκλων ότι «τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται», ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η αλβανική κυβέρνηση ενεθάρρυνε παρασκηνιακά τσαμική οργάνωση (Democratic Foundation Chameria II με έρα τη Χάγη) να καταθέσει αίτημα στο Διεθνές Δικαστήριο για την αναγνώριση «γενοκτονίας» σε βάρος σε βάρος των Τσάμηδων.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Πολιτική][bsummary]

OIKONOMIA

[Οικονομία][bsummary]

ΕΓΚΛΗΜΑ

[Αστυνομικά][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[Υγεία][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

[Φωτορεπορτάζ][bleft]