Πέντε επιχειρηματικές προτάσεις από το οικοσύστημα καινοτομίας Θεσσαλονίκης διεκδικούν φέτος το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (Hellenic Entrepreneurship Award).
Ειδικότερα, από τις 1.100 συνολικά συμμετοχές, το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους 10 φιναλίστ του διαγωνισμού έλαβαν οι ομάδες Athlenda και Bio2chp από το 2ο ThessmartInnoHub ΙΙ της ΑΖΚ, η Fieldscale των αποφοίτων του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, η Carealia του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ και η ανεξάρτητη startup, Βubbllz.

Με κύριο σύνθημα το “tracking talents-creating legends”, το Athlenda (www.athlenda.com) έχει ως βασικό σκοπό του τη βελτίωση της διαδικασίας επιλογής και ανάπτυξης αθλητών, πρωτίστως μέσα από την παροχή ίσων ευκαιριών σε αθλητές από διαφορετικά κοινωνικά, γεωγραφικά και οικονομικά υπόβαθρα. Μέλη της Athlenda είναι επίσης οι Λάζαρος Παπαδόπουλος, Μανώλης Τσαγκαρίδης και Νίκος Σφίγγος.

Η Bio2chp (www.bio2chp.com) προσφέρει σε επιχειρήσεις με οργανικά απόβλητα μια γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος, σε μέγεθος εμπορευματοκιβωτίου, η οποία μετατρέπει τα υπολείμματα της διεργασίας τους σε ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών τους σε τιμή πέντε φορές χαμηλότερη από το δίκτυο. Ο Δημήτρης Μερτζής και ο Στέφανος Τσιακμάκης απαρτίζουν την ομάδα Bio2chp.

Η bubbllz (www.bubbllz.com) είναι μία mobile εφαρμογή που επιβραβεύει τους χρήστες για τα social post τους. Παράλληλα είναι μια web marketing πλατφόρμα, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε καταστήματα, επιχειρήσεις, brands να προβάλλουν προϊόντα και υπηρεσίες μέσω User Generated Content. Οι χρήστες απλά βγάζουν μια φωτογραφία ή selfie με το προϊόν που αγοράζουν και δημιουργείται ένας κωδικός ανταμοιβής. Η φωτογραφία ανεβαίνει στα socialmedia και οι χρήστες ανταμείβονται άμεσα, με εκπτώσεις, κουπόνια, διαγωνισμούς, πόντους και ειδικές προσφορές. Ο Γιώργος Θρασκιάς, ο Κωνστάντινος Μπατσιώλας και ο Παναγιώτης Χατζηδάκης αποτελούν την Bubbllz.

Η Carealia (www.carealia.gr) αναπτύσσει συστήματα έξυπνης παρακολούθησης που βοηθούν στη φροντίδα της άνοιας σε σπίτια, κλινικές και οίκους ευγηρίας. Διασυνδεδεμένες συσκευές, όπως αισθητήρες στο χώρο και wearables, συνδυάζονται με ευφυείς αλγόριθμους και κλινικές γνώσεις, υποστηρίζοντας τους θεράποντες ιατρούς και νοσοκόμους να ανιχνεύσουν έγκυρα και με ακρίβεια συμπτώματα και μοτίβα συμπεριφοράς σχετικά με τη νόσο. Ο Θάνος Σταυρόπουλος, η Βιβή Ντριγκόγια, ο Γεώργιος Μεδίτσκος, ο Ιωάννης Κομπατσιάρης και η Ιουλιέττα Λαζάρου αποτελούν την Carealia.

Το λογισμικό της Fieldscale (www.fieldscale.com) δίνει απαντήσεις σε βασικά θέματα που απασχολούν τους σχεδιαστές νέων προϊόντων τεχνολογίας και τους βοηθάει να σχεδιάσουν καλύτερα και πιο ασφαλή προϊόντα. Μέσω ενός νέου τρόπου προσομοίωσης του μοντέλου, η Fieldscale καταφέρνει να δώσει τα αποτελέσματα δέκα φορές πιο γρήγορα, μειώνοντας έτσι σημαντικά, τόσο τον χρόνο σχεδιασμού, όσο και το κόστος παραγωγής. Η Βάσω Καλαϊτζίδου μαζί με τους Γιώργο Μπόντζιο και Γιώργο Μπουζιάνα αποτελούν την ομάδα της Fieldscale.

Το Ελληνικό Επιχειρηματικότητας θεσμοθετήθηκε το 2012 για την ενίσχυση έμπειρων και νέων επιχειρηματιών στην προσπάθεια υλοποίησης νέων επιχειρηματικών ιδεών μέσω της παροχής χρηματοδότησης, υπηρεσιών υποστήριξης αλλά και καθοδήγησης. Υποστηρικτές του προγράμματος είναι η τράπεζα Πειραιώς, η εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων Jalouise Pty Ltd από την Αυστραλία, ο επενδυτής, Δημήτρης Γουλανδρής και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση. Οι νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας 2016 θα αναδειχθούν στις αρχές Ιουνίου.