Στη Θεσσαλονίκη έρχεται αύριο Τρίτη, 17 Μαΐου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να εγκαινιάσει της έναρξη κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού (Trans Adriatic Pipeline), του λεγόμενου ΤΑΡ.


Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II από το Αζερμπαϊτζάν και, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Αδριατικής, θα καταλήγει στη Ν. Ιταλία και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη. Θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP) στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Από τους Κήπους του Έβρου, το χερσαίο τμήμα του TAP θα διασχίσει όλη τη Βόρεια Ελλάδα –πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού– και κατευθυνόμενο από τα ανατολικά προς τα δυτικά μέσω της Αλβανίας θα καταλήξει στις ακτές της Αδριατικής.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ξεκινήσει κοντά στην αλβανική πόλη Fier και θα διασχίσει την Αδριατική για να συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στη Νότια Ιταλία. Η διαδρομή του TAP θα έχει μήκος 878 χλμ. (Ελλάδα 550 χλμ., Αλβανία 215 χλμ., Αδριατική Θάλασσα 105 χλμ., Ιταλία 8 χλμ.). Το μεγαλύτερο υψόμετρο από το οποίο θα περάσει ο TAP θα είναι τα 1.800 μέτρα στα αλβανικά όρη, ενώ το βαθύτερο σημείο που θα υποδεχθεί το υποθαλάσσιο τμήμα θα είναι τα 820 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Θα συνδεθεί, επίσης, με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB που με τη σειρά του μπορεί να σχηματίσει τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου μέχρι και την Ρουμανία, αλλά και με τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG (υγροποιημένο αέριο) στην Αλεξανδρούπολη, θα πολλαπλασιαστούν οι δυνατότητες μεταφοράς αερίου.

Στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν 8.000 θέσεις εργασίας, ενώ πρόκειται για επένδυση που θα φθάσει τα 2 δισ. ευρώ. Στην κατασκευή, από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν 150 εταιρίες, μεταξύ των οποίων η ΑΒΑΞ Α.Ε., η Σωληνουργεία Κορίνθου και η ΤΕΡΝΑ.

Η κατασκευή αναμένεται να αρχίσει στα μέσα το 2016 και να ολοκληρωθεί το 2020.

Για την κατασκευή του έργου έχει συσταθεί η κοινοπραξία Trans-Adriatic Pipeline AG, στη μετοχική σύνθεση της οποίας μετέχουν οι BP - 20% (Η.Β.), SOCAR - 20% (Αζερμπαϊτζάν), Snam SpA. - 20% (Ιταλία), Fluxys - 19% (Βέλγιο), Enagas - 16% (Ισπανία) και Axpo - 5% (Ελβετία).

Στην εκδήλωση, στην οποία δίδεται πανηγυρικός χαρακτήρας, έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου, από τις χώρες που εμπλέκονται στο μεγάλο αυτό έργο, δηλαδή από την Αλβανία, την Ιταλία αλλά και από τα κράτη του Νοτίου Διαδρόμου(Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Τουρκία, Βουλγαρία). Ως σήμερα, πάντως, μόνον η συμμετοχή του κ. Τσίπρα έχει γίνει γνωστή...