Προσέγγιση σε τρία στάδια για το ελληνικό χρέος αποφάσισε το Eurogroup, παραπέμποντας τις οριστικές αποφάσεις για την τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Μαΐου, κάνοντας λόγο για... Μνημόνιο. 


Στο τακτικό Eurogroup θα εξεταστεί επίσης το θέμα της εκταμίευσης της δόσης, έχοντας πάντως ξεκαθαριστεί ότι ο προληπτικός μηχανισμός διόρθωσης του ελλείμματος, που θα αποτελέσει μία τροποποίηση της ελληνικής πρότασης, θα πρέπει να νομοθετηθεί εκ προοιμίου.



Όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο σημερινό έκτακτο Eurogroup έγινε ένας πρώτος γύρος συζητήσεων για το χρέος και η προσέγγιση που αποφασίστηκε είναι ότι θα γίνει παρέμβαση με μέτρα σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. 

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να βελτιώσουν τη διαχείριση του χρέους και θα πρέπει να διευκολύνουν την πρόσβαση της Ελλάδας σε πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή στις αγορές.  Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα στηριχθούν σε ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και θα εξεταστούν μέτρα όπως μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης, χρήση των κερδών από τα προγράμματα αγορών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SMP και ANFA). 

Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται πλέον στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αντί του λόγου χρέος προς ΑΕΠ.

Μακροπρόθεσμα, στο τέλος του προγράμματος, στο τέλος του 2018, θα εξεταστεί εκ νέου εάν απαιτείται νέα παρέμβαση για το ελληνικό χρέος και ποια θα είναι αυτή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τις επόμενες δεκαετίες. 



Ο Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι η προσέγγιση αυτή για το χρέος είναι «στιβαρή» και θα επιτρέψει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απομένουν δύο ζητήματα: 

  • Να αξιολογηθεί εάν το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε  υπακούει στα συμφωνηθέντα και εάν γενικά λήφθηκαν τα μέτρα του πρώτου πακέτου ύψους 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ)
  • Να συμφωνηθεί ο προληπτικός μηχανισμός διόρθωσης.

Ως προς το πρώτο ζήτημα, το Eurogroup καλοσώρισε την ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου και απομένει η τεχνική επιβεβαίωση για το εάν ό,τι ψηφίστηκε είναι σύμφωνο με τα συμφωνηθέντα.

Ως προς το δεύτερο ζήτημα, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι εξετάστηκε η ελληνική πρόταση για τον προληπτικό μηχανισμό και ότι η τελική μορφή του θα είναι μία τροποποίηση αυτής. 

Και προληπτικά μέτρα!

Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο μηχανισμός θα πρέπει να νομοθετηθεί εκ προοιμίου και θα τίθεται σε εφαρμογή αυτομάτως, όταν υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Εάν τα μέτρα που υιοθετηθούν σε τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού έχουν προσωρινό χαρακτήρα, τότε μόνιμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, συμφωνημένα με τους Θεσμούς,  περιλαμβανομένων εισπρακτικών μέτρων, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν από το επόμενο έτος, προκειμένου να φέρουν εκ νέου σε τροχιά τον προϋπολογισμό για τα επόμενα χρόνια.

Εξαιρέσεις στην ενεργοποίηση του μηχανισμού προβλέπονται μόνοι για πολύ έκτακτα γεγονότα, έξω από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Οι εξαιρέσεις αυτές θα είναι πάντα συμφωνημένες με τους Θεσμούς. 

Και νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας ότι η διοίκηση του νέου Ταμείου θα έχει αναλάβει καθήκοντα τον Ιούνιο και θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικό το Σεπτέμβριο.

Για τα εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης αλλά και το θέμα του χρέους θα υπάρξουν τις επόμενες δύο εβδομάδες τεχνικές συζητήσεις και σε επίπεδο EuroWorking Group, ώστε στις 24 Μαΐου να είναι σε θέση οι υπουργοί Οικονομικών να λάβουν αποφάσεις. 

O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, καθώς χρειάζεται ακόμα κάποια «δουλειά». 



O επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα πως μια «θετική απόφαση» μπορεί να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου.

Λίγο νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο twitter, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ σχολίασε ότι η συνεδρίαση πήγε «πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν».

Και η λέξη "Μνημόνιο" στην ανακοίνωση...

Η δε ανακοίνωση του Eurogroup καταλήγει με την εξής σημείωση: " the Eurogroup looks forward to receive rapidly the draft supplemental MoU, including the final full list of prior actions, as well as the compliance report for the first review"...

Είναι σαφές ότι υπάρχει ο όρος μνημόνιο (ΜοU, που σημαίνει Memorandum of Understainting...), ότι γίνεται λόγος για επιπλέον μέτρα κι ότι ο περίφημος μηχανισμός θα αποφασίζει συνολικά για το έτος, αν καταφέραμε ή όχι να "βγάλουμε" τα χρήματα των δόσεων για να επιβάλει, αυτόματα, νέα μέτρα, χωρίς να χρειάζεται νέα διαπραγμάτευση...

Για όσους θέλουν να διαβάσουν το πρωτότυπο, ας κάνουν κλικ εδώ.