Στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) εντάχθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα το πρώτο έργο σχολικής στέγης της νέας Προγραμματικής Περιόδου.


Πρόκειται για την ανέγερση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας στο Δήμο Θερμαϊκού, με προϋπολογισμό 4.452.317,38 ευρώ. 

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «oι εργασίες κατασκευής του σχολείου, που πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, θα αρχίσουν τον επόμενο Νοέμβριο και θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2018. Η Παιδεία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η φιλοσοφία μας είναι μία: Δεν μένουμε σε έργα βιτρίνας».

Το έργο εντάχθηκε στον άξονα προτεραιότητας «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη δια βίου μάθηση».

Το νέο σχολείο θα είναι 12θέσιο, δυναμικότητας 300 μαθητών, εμβαδού 2.443,25 τ.μ., που αναπτύσσεται σε δυο ορόφους, με υπόγειο, σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 4.706,63 τ.μ. Οι νέες κτιριακές υποδομές ακολουθούν τις επιταγές του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), έχει χώρους διοίκησης (περιλαμβανομένου ιατρείου – αναρρωτηρίου και γραφείου Συλλόγου Γονέων και Μαθητικών Κοινοτήτων), κοινωνικούς χώρους (βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κλειστό γυμναστήριο κτλ.), βοηθητικούς χώρους, 12 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα φυσικών επιστημών, αίθουσα αισθητικής αγωγής, αίθουσα πληροφορικής και αίθουσα ξένων γλωσσών.

Επίσης, προβλέπεται πλήρης διαμόρφωση του αύλειου χώρου, με περίφραξη, γήπεδο καλαθοσφαίρισης, χώρους πρασίνου και εξοπλισμό (ηλεκτροφωτισμό, πέργκολες, βρύσες, τραπεζοκαθίσματα, κάδους και παγκάκια). Το διώροφο σχολικό συγκρότημα με κεραμοσκεπή και τμήμα φυτεμένου δώματος εξασφαλίζει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες.