Σλίπινγκ μπαγκ, στρώματα, άδειες σκηνές των 50 ευρώ (που πληρώθηκαν χρυσάφι), κουβέρτες, σκουπίδια. Αυτή είναι η σημερινή εικόνα του άτυπου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών της Ειδομένης.


Πριν λίγες μέρες, εκεί στριμώχνονταν πάνω από 10.000 άνθρωποι, με την ελπίδα ότι τα σύνορα θα άνοιγαν και θα συνέχιζαν την πορεία τους προς τη Γερμανία. Εκεί είχαν ακινητοποιηθεί εμπορικοί συρμοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς ο καταυλισμός είχε επεκταθεί πάνω στις σιδηροτροχιές...

Σήμερα, μετά από 70 ημέρες, αναμένεται να αποκατασταθεί η σιδηροδρομική επικοινωνία, αφού συνεργεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ διασχίσουν τις γραμμές, συγκεντρώσουν ό,τι άφησαν πίσω τους πρόσφυγες, μετανάστες και αλληλέγγυοι και δώσουν το ΟΚ για να διοχετευθεί ρεύμα στους πυλώνες υπερυψηλής τάσης.... Χθες, μια εμπορική αμαξοστοιχία πέρασε στην άλλη πλευρά των συνόρων, φόρτωσε άδεια εμπορικά βαγόνια κι επέστρεψε στο ελληνικό έδαφος.

Η αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη για την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από τον άτυπο καταυλισμό και την μεταφορά τους σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας ολοκληρώθηκε χθες. Συνολικά, κατά τις τρεις μέρες της επιχείρησης, έφυγαν από τον πρόχειρο καταυλισμό 3.820 αλλοδαποί: 2.031 την πρώτη μέρα, 1.006 τη δεύτερη και 783 την τρίτη. Την ίδια ώρα, αρκετές εκατοντάδες αλλοδαποί επέλεξαν να φύγουν μόνοι τους από το άτυπο camp, το οποίο πλέον έχει αδειάσει τελείως.

Πού πήγαν όλοι αυτοί; Περιμετρικά της Θεσσαλονίκης (στο παλιό εργοστάσιο της Softex στο Κορδελιό και στο πρώην εργοστάσιο Sinatex στο Καβαλάρι), ενώ ένα λεωφορείο αναχώρησε με προορισμό το δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο Λάρισας. Γι αυτό και γκρινιάζουν οι δήμαρχοι της περιοχής, επειδή δεν έχει γίνει αναλογική κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα...

Πάντως, στην περιοχή παραμένουν αστυνομικοί, καθώς υπάρχουν άλλοι δύο αυτοσχέδιοι καταυλισμοί: Ένας σε πρατήριο υγρών καυσίμων κατά μήκος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, όπως επίσης και σε ξενοδοχείο, κοντά στους Ευζώνους.

Την ικανοποίησή του για την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τον άτυπο καταυλισμό.

«Δεν τους εμποδίσαμε εμείς να πάνε όπου ήθελαν. Δεν είναι η Ελλάδα αυτή που έφτιαξε τους φράχτες. Εμείς, όμως, έπρεπε να διαχειριστούμε μία κατάσταση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.