Για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Η σχέση της Κεντρικής Μακεδονίας με τον Ποντιακό Ελληνισμό είναι διαχρονική. Τιμούμε την Ιστορία των Ποντίων, ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας, της Ιστορίας του τόπου μας, όπως τιμούμε και την προσφορά των Ποντίων στην ανάπτυξη και στον τρόπο διαμόρφωσης της σύγχρονης Μακεδονίας.

Η 19η Μαΐου, είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους 353.000 Πόντιους που εξοντώθηκαν από τους Νεότουρκους μέσα σε εννέα χρόνια, 1914 – 1923, όπως και για όσους υπέστησαν βασανιστήρια και εκδιώχθηκαν βίαια από τις πατρογονικές εστίες.

Αυτή η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που έχει αναγνωριστεί και επισήμως από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, έστω και μόλις το 1994, δεν είναι μόνο μια μέρα τιμής. Είναι πρωτίστως ημέρα καθήκοντος και ευθύνης. Δεν αφορά στο παρελθόν. Αφορά κυρίως στο παρόν και το μέλλον, στη δικαίωση των 353.000 νεκρών.

Ο αγώνας για καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι διαρκής. Στα βήματα των Ποντίων, που ξεριζώθηκαν, όμως πέτυχαν να μεταφέρουν τον Πόντο σε όλο τον κόσμο, σταθερή και αδιαπραγμάτευτη επιδίωξη μας είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας και ένα «ειλικρινές συγγνώμη» από την Τουρκία, που ευθύνεται για το φρικτό θάνατο, αθώων ανθρώπων. Μαζί μέχρι την τελική δικαίωση».