Την ικανοποίηση της κυβέρνησης, όσον αφορά την Αξιολόγηση, μετέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, στις δηλώσεις της, σήμερα, στο
πρες ρουμ. Ειδικά για τον κόφτη είπε πως θα ενεργοποιείται με αντικειμενικά κριτήρια κι όχι με εντολή του υπουργού Οικονομικών, είτε της χώρας μας, είτε άλλων χωρών.


Η τοποθέτηση της κ. Γεροβασίλη για τα οικονομικά έχει ως εξής:

"Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται η ψήφιση των μέτρων που υπολείπονται, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.  Το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή, το αργότερο έως αύριο. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου, οπότε και αναμένεται η εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται από την Συμφωνία.  Η ολοκλήρωση αυτής της φάσης, εγκαινιάζει μια περίοδο σταθεροποίησης και στροφής στην ανάκαμψη.

Θετικότερη του αναμενόμενου είναι η απόδοση της ελληνικής οικονομίας,  όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat. Αξιοσημείωτη και η βελτίωση των δεικτών της απασχόλησης, όπως καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ και την «Εργάνη». Επίσης, εξαιρετικά θετική είναι  η επικείμενη διευθέτηση του ζητήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, με την εκταμίευση που έπεται της πρώτης αξιολόγησης – όλα αυτά έρχονται να συντελέσουν στην αλλαγή του οικονομικού περιβάλλοντος.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον σχεδιασμό της στον αναπτυξιακό και τον επενδυτικό τομέα, αρχής γενομένης από τον αναπτυξιακό νόμο, που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση. 

Όπως είναι ήδη γνωστό, το Eurogroup της 24ης Μαΐου, καλείται να αποφασίσει και στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.  Ελληνική επιδίωξη είναι η επίλυση του ζητήματος κατά τρόπο που θα αποκαθιστά την σταθερότητα στη χώρα και θα  δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.

Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο μηχανισμός που σχεδιάζεται, όσον αφορά τη ρύθμιση του χρέους, με βάση την απόφαση του προηγούμενου Eurogroup, δεν θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών (ούτε της χώρας ούτε άλλων χωρών) και βεβαίως ούτε  από αυθαίρετα στοιχεία και προβλέψεις. Αντιθέτως, θα ενεργοποιείται, ώστε να διασφαλίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με αντικειμενικά κριτήρια".