Με πρωτοβουλία του επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει», βουλευτή Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρου Καλαφάτη, κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης πρόταση ψηφίσματος, για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.


«Δε σας κρύβω ότι θα περίμενα κ. δήμαρχε, είτε στις ανακοινώσεις σας, είτε εκτός Ημερήσιας Διάταξης, να γινόταν, από πλευράς διοίκησης, αναφορά στην Ημέρα Μνήμης της 19ης Μαΐου. Θα ήθελα να υπάρξει μια πρωτοβουλία από πλευράς Δήμου. Από τη στιγμή που δεν υπήρξε αυτή η πρωτοβουλία, καθώς έχουμε έτοιμο σχετικό ψήφισμα, το καταθέτουμε και ζητάμε την ψήφισή του», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.

Στο ψήφισμα των «Εντάξει» υπογραμμίζεται ότι «Το έγκλημα της Γενοκτονίας αποτελεί το ειδεχθέστερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης του αποτελεί χρέος, πρωτίστως προς τα θύματα, αλλά επιπλέον και μια καλή υπηρεσία στην ανθρωπότητα». Υπογραμμίζεται «η συμπαράσταση στους δίκαιους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας» και καταγγέλλεται «οποιαδήποτε προσπάθεια πατριδοκαπηλείας, όσο και η μηδενιστική αντίληψη των εννοιών της πατρίδας και του έθνους».

Με το ψήφισμα καλούνται «η κυβέρνηση να λάβει σαφείς αποστάσεις από προσωπικές απόψεις υψηλόβαθμων στελεχών, τα οποία προσβάλλουν ή προσπαθούν να αποδομήσουν το ζήτημα της Γενοκτονίας», η Τουρκία «να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και με δημοκρατικό πνεύμα να προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες που θα της επιτρέψουν να αποβάλλει το ηθικό βάρος από την άρνηση ενός τέτοιου ειδεχθούς εγκλήματος» και η Διεθνής Κοινότητα «να λάβει ουσιαστικά μέτρα».

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την πρόταση των «Εντάξει» για την υιοθέτηση του ψηφίσματος.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το προταθέν ψήφισμα με κλικ εδώ.