Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που φέρνει τα "πάνω - κάτω" σε εισφορές και συντάξεις και έχει προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που έχουν προγραμματίσει 48ωρη πανελλαδική απεργία.


Η συζήτηση (κατ’ άρθρο) του νομοσχεδίου που άρχισε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Κοινωνικών και Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής θα συνεχιστεί αύριο στις 11.00 το πρωί και την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 11.00 το πρωί.

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι - καταστηματάρχες αλλά και επιστήμονες, οικονομολόγοι, δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί που θα δουν δραστικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και υπέρογκες αυξήσεις εισφορών, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν νέες σημαντικές απώλειες εισοδημάτων.

Οι δέκα μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο


  1. Χορήγηση πλήρους εθνικής σύνταξης 384 ευρώ με 40 χρόνια εργασίας στο 62ο έτος ηλικίας ή με 20 χρόνια στο 67ο.
  2. Διαφορετικά είδη εθνικής σύνταξης ανάλογα με την περίπτωση το ασφαλισμένου και διαφορετικές ρυθμίσεις ακόμη και για τις συντάξεις αναπηρίας.
  3. Αύξηση του χρόνου θεμελίωσης για πλήρη σύνταξη στα 20 χρόνια (ή 6.000 ένσημα) από τα 15 χρόνια (ή 4.500 ένσημα) που είναι μέχρι σήμερα.
  4. Περιορισμός της προσωρινής σύνταξης μέχρι το ύψους δύο «εθνικών», δηλαδή στα 768 ευρώ με κλιμακώσεις προς τα κάτω.
  5. Κατάργηση των κατώτατων ορίων σύνταξης.
  6. Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι τα τέλη του 2019.
  7. «Πέναλτι» ύψους έως και 40% για όσους αναγκάζονται ή αποφασίζουν να εξέλθουν με μειωμένη σύνταξη στο 62ο έτος ηλικίας.
  8. Σημαντικές μειώσεις σε εργαζόμενους συνταξιούχους με παρακράτηση έως και του 60% της σύνταξης.
  9. Τριπλασιασμός των εισφορών για επιτηδευματίες, επιστήμονες και  αγρότες.
  10. Διατήρηση της ρύθμισης για «πάγωμα» των κατώτατων ορίων σύνταξης μέχρι το 2021, καθώς «μέχρι την 31.12.2021 τα κατώτατα όρια σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των οργανισμών κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, όπως αυτά προβλέπονται από τις οικείες καταστατικές και γενικές διατάξεις, διατηρούνται στο ύψος που ισχύει την 31.7.2015».