Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνθρωπο και η συχνότητά του αυξάνει με υψηλότερο ρυθμό από οποιονδήποτε άλλον τύπο καρκίνου. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι εάν διαγνωσθεί έγκαιρα, είναι πλήρως ιάσιμος.

Στις Η.Π.Α. καταγράφονται 22 νέα περιστατικά μελανώματος ανά 100.000 ανθρώπους ετησίως, στην Ευρώπη 14, ενώ στην Αυστραλία 47 νέες περιπτώσεις. Το 2016 εκτιμάται ότι θα έχουμε 76.380 νέες εμφανίσεις μελανώματος στις ΗΠΑ, και 10.130 θανάτους από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Στην Ελλάδα περίπου 1500 άνθρωποι κάθε χρόνο εμφανίζουν μελάνωμα.

Αυτά μεταξύ άλλων αποκάλυψαν σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και την εβδομάδα για την προώθηση της εκστρατείας έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος ειδικοί γιατροί της Α΄ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ., στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης.

Ο καρκίνος του δέρματος εάν διαγνωσθεί έγκαιρα, δηλαδή όσο βρίσκεται ακόμη στην επιδερμίδα, είναι πλήρως ιάσιμος. Αρκεί μια απλή χειρουργική αφαίρεση για να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του ασθενούς. Έγκαιρη διάγνωση σημαίνει αναγνώριση του όγκου πριν αυτός γίνει «ανησυχητικός» κλινικά, πριν δηλαδή υποπέσει στην αντίληψη του ασθενούς ως ύποπτη βλάβη. «Όλος ο πληθυσμός συστήνεται να εξετασθεί, κατά προτίμηση με τη χρήση δερματοσκοπίου, ολοσωματικά άπαξ, ενώ κάποιοι ασθενείς χρήζουν επιπλέον και χαρτογράφησης» είπαν οι ειδικοί δερματολόγοι.

Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία εμπλέκεται σημαντικά στην παθογένεση όλων των όγκων του δέρματος. Η προστασία από την υπερέκθεση στον ήλιο αποτελεί απαραίτητη προληπτική συμπεριφορά για όλους, ιδίως για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στην πράξη πρέπει να αποφεύγουμε την έντονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά και τις υπερβολές και χρησιμοποιούμε όλες τις μεθόδους ηλιοπροστασίας. Σύμφωνα με μελέτες κάποιος που δεν χρησιμοποιεί καμία μέθοδο ηλιοπροστασίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο δεύτερο ήμισυ της ζωής του θα αναπτύξει κάποιον από του μη μελανοκυτταρικούς τύπους καρκίνου του δέρματος. 

Κατηγορηματικοί ήταν οι ειδικοί γιατροί και στο θέμα του Solarium. Το solarium συνίσταται, κυρίως, από υπεριώδη ακτινοβολία τύπου Α διαθέτοντας όλες τις αρνητικές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Το 2015 στις ΗΠΑ το FDA εξέδωσε σχετική προειδοποίηση συνιστώντας να αποφεύγεται το solarium, ιδιαίτερα πριν από την ενηλικίωση. 

Στα πλαίσιά της εβδομάδας που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την ελληνική δερματολογική εταιρεία, θα γίνει και φέτος 9 με 13 Μαΐου εβδομάδα δωρεάν εξέτασης των σπίλων και των όγκων του δέρματος, από ιδιώτες γιατρούς αλλά και νοσοκομειακά ιδρύματα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού στο τηλεφωνικό κέντρο 2152158523 ή στο 2313308867 για ραντεβού στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων.