«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για απεργία διαρκείας, αλλά κλίμα υπονόμευσης των εξετάσεων» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας δημοσίευμα που φέρει τους εκπαιδευτικούς να απεργούν κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων.


Δεν υπάρχει πρόβλεψη να κοπεί το φοιτητικό επίδομα, διαβεβαίωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε πως «υπάρχει και έχει ανακοινωθεί μία διαδικασία για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος». 

Αναφερόμενος στο ολοήμερο σχολείο, είπε: «Για πρώτη φορά ιδρύουμε ένα ενιαίου τύπου ολοήμερο σχολείο σε όλη τη χώρα. Δηλαδή, για όλα τα παιδιά και όχι σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως συνέβαινε πριν». Υπογράμμισε, ότι μόλις 50.000 από τους 600.000 μαθητές πηγαίνουν στο ολοήμερο σχολείο. Τόνισε πως «θα εμπλουτίσουν το δημόσιο σχολείο» μαθήματα, όπως ξένες γλώσσες και θεατρική αγωγή, ενώ υποστηρίζοντας την αλλαγή στο ωράριο, επικαλέστηκε μελέτες που δείχνουν ότι «δεν κάνει καλό στα παιδιά να μένουν επτά ώρες σε αίθουσες που συχνά δεν είναι λειτουργικές». 

Σχετικά με τα κριτήρια για την εγγραφή παιδιών στο ολοήμερο σχολείο, επισήμανε ότι δεν αλλάζουν και πρόσθεσε ότι «όλες οι ευαίσθητες κατηγορίες παιδιών θα ικανοποιηθούν». Για τα νηπιαγωγεία ξεκαθάρισε ότι «μειώνεται ο ελάχιστος αριθμός των παιδιών» καθώς «από 7 το μίνιμουμ πάει στα 5». «Θέλουμε να έρθουν στο σχολείο και τα προνήπια» υπογράμμισε.

"Δεν καταργούνται τα θρησκευτικά. Αναμορφώνονται"

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με το μάθημα των Θρησκευτικών, διευκρίνισε ότι «το μάθημα δεν καταργείται, αλλά αλλάζει, αναμορφώνεται», περιγράφοντας ότι θα δοθεί βάρος στο πολιτιστικό κομμάτι του χριστιανισμού, αλλά και στο «άνοιγμα» σε άλλες θρησκείες.

Για τις επισκέψεις κληρικών στα σχολεία, ξεκαθάρισε ότι «θα πηγαίνουν στα σχολεία, αλλά εκτός διδακτικής ώρας», ενώ απέκλεισε τον έλεγχο των θεολόγων από τους κληρικούς. «Ο ρόλος του σχολείου είναι η μάθηση και όχι τα κηρύγματα» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σχολίασε ότι αποτελούν κηρύγματα μίσους δηλώσεις, όπως του μητροπολίτη Αμβρόσιου.