Σε δημόσιο διάλογο σκοπεύει να θέσει το ζήτημα της διατήρησης ή μη των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο ο υπουργός Παιδείας, ενώ ο ίδιος πιστεύει ότι είναι... παρά φύση να διδάσκονται Αρχαία επί τρεις μαθητικές ώρες στο Γυμνάσιο.


Ο κ. Φίλης ρωτήθηκε σχετικά στην εκδήλωση με τους καθηγητές, στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας αποδοκιμάζονταν από αδιόριστους που βρίσκονταν εκτός του υπαίθριου χώρου όπου γινόταν η εκδήλωση. Τον ρώτησε μία νεαρή φιλόλογος κι απάντησε:

"Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη σκέψη για την κατάργηση των Αρχαίων, πάντως υπάρχει ένα θέμα γιατί τα παιδιά μας δε μιλάνε καλά τα ελληνικά. Κάτι φταίει. Παρά το ότι είμαι αρχαιολάτρης, δεν πιστεύω ότι τα αρχαία βοηθούν να μιλήσουμε τα νέα Ελληνικά καλύτερα".

Και συνέχισε: "Πιστεύει κανείς ότι σήμερα τα παιδιά που διδάσκονται τρεις ώρες Αρχαία Ελληνικά και δύο Νέα Ελληνικά είναι σωστό; Στην πρώτη γυμνασίου τρώνε τρεις ώρες στο κεφάλι τα παιδιά, για αρχαία από το πρωτότυπο. Προφανώς είναι παρά φύση αυτό, τρεις ώρες αρχαία και δύο νέα Ελληνικά".

Συνέχισε λέγοντας ότι "δεν είναι ο Ράλλης, είναι ο Παπανούτσος, είναι ο Γληνός, που έλεγαν "στη γλώσσα του λαού θα μάθουμε τα αρχαία νοήματα της σοφίας και της διανόησης". Διαφορετικά είναι μια γλώσσα που μαθαίνουμε λέξεις, απαρέμφατα, αλλά δε μαθαίνουμε τα νοήματα". Και το... τερμάτισε βάζοντας, μέσα, μια... ταξική νότα: " Όλοι ο άνθρωποι της ευρείας δημοκρατικής παράταξης, που ενδιαφέρονται για το νόημα κι όχι για τους τύπους κι έδιναν μάχη, ήταν της άποψης για τη διδασκαλία από μετάφραση. Άλλαξαν μετά, το ξέρω. Το ζήτημα είναι πώς τα παιδιά θα μάθουν, μέσα σε ένα πολύγλωσσο περιβάλλον και στην Ελλάδα, να μάθουν να μιλάνε καλά Ελληνικά".

Και κατέληξε: "Θα γίνει δημόσιος διάλογος μ' αυτό το ερώτημα: Πώς θα μάθουν τα παιδιά μας καλύτερα ελληνικά, γιατί τα παιδιά μας δε μαθαίνουν τώρα καλά ελληνικά".