Ικανοποίηση για την πρόθεση της κυβέρνησης να εκκενώσει την Ειδομένη εξέφρασε η Κομισιόν, δια στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής.

Σχετικά με την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής εκδίκασης προσφυγών προσφύγων, η οποία, μετά από προσφυγή Σύρου πρόσφυγα που βρίσκεται στη Λέσβο, χαρακτηρίζει την Τουρκία μη ασφαλή τρίτη χώρα, ο εκπρόσωπος είπε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το πλαίσιο των επιστροφών σέβεται απόλυτα την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.

Υπενθύμισε ότι η συμφωνία προβλέπει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου κατά περίπτωση και με δικαίωμα έφεσης και υπογράμμισε οτι αυτό γίνεται και σήμερα.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Επιτροπή είχε ενημερώσει τις ελληνικές Αρχές, στις 5 Μαϊου, ότι το νομικό πλαίσιο που παρέχει η Τουρκία για την προστασία Σύρων προσφύγων είναι επαρκές και συνάδει με τη συνθήκη της Γενεύης, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους μη Σύρους πρόσφυγες.

Υπενθύμισε, δε, ότι το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., το οποίο συνεδρίασε πριν από λίγες ημέρες, εξέφρασε την πολιτική στήριξή του προς την Ελλάδα για να συνεχιστεί η «ασφαλής επιστροφή» των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.

Σχετικά με το ζήτημα κατάργησης της βίζας δήλωσε ότι «η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα» και όσον αφορά τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η Επιτροπή μεριμνά για την πλήρη εφαρμογή τους.