Η ίδρυση Κέντρου Πιστοποίησης της Ρωσικής ως ξένης γλώσσας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής αποστολής του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» στο Πανεπιστήμιο του Κουμπάν
(Kuban State University) της Νότιας Ρωσίας, με επικεφαλής τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα, και τη συμμετοχή του επιστημονικά υπεύθυνου, Ομ. Καθηγητή του ΑΠΘ και Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννη Καζάζη και του Γραμματέα του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ», Δρ. Δημήτρη Φωτιάδη.


Συγκεκριμένα, εξετάστηκε η δυνατότητα να αναλάβει το ΑΠΘ την πιστοποίηση όσων επιθυμούν να διδάσκουν τη ρωσική γλώσσα στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κουμπάν που έχει αναλάβει τη διδασκαλία της ρωσικής ως ξένης γλώσσας.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης συνάντησης του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Κουμπάν, Καθηγητή Μ. Αστάποφ, αποφασίστηκε η ενίσχυση και η επέκταση του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ», με ανανέωση της συμφωνίας για την επόμενη τριετία, με στόχο την ενδυνάμωση των ελληνικών σπουδών στα παρευξείνια πανεπιστήμια, και κυρίως τη διεύρυνση του Προγράμματος και σε άλλες περιοχές ζωτικού ενδιαφέροντος για τα δύο ιδρύματα.

Επίσης, αποφασίστηκε η έναρξη της προεργασίας για την ίδρυση νέου κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος επιπέδου Μάστερ στις Επιστήμες Περιβάλλοντος αλλά και η ενίσχυση της διδασκαλίας της Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο ΑΠΘ, με την τακτική αποστολή επισκεπτών Καθηγητών από το Κουμπάν.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμμετοχή στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών στο Κουμπάν όπου, σε πανηγυρική Τελετή πραγματοποιήθηκε η Αναγόρευση του Καθηγητή του ΑΠΘ, Ιωάννη Καζάζη σε Επίτιμο Καθηγητή του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν, για τη συνολική προσφορά του, τα τελευταία 20 χρόνια, ως υπεύθυνου του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ».
Η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις των πρωτοποριακών εργαστηρίων Χημείας και Βιολογίας, καθώς και στη «Θερμοκοιτίδα Φοιτητικής Επιχειρηματικότητας» που δίνει τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο του Κουμπάν να διατηρεί αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τον επιχειρηματικό ιστό του κράτους.

Στη συνέχεια, ο Πρύτανης του ΑΠΘ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Έλληνα Πρόξενο στο Νοβοροσίσκ, Φραγκίσκο Κωστελλένο, καθώς και με εκπροσώπους της Ποντιακής Ομογένειας, με τους οποίους συζήτησε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν από 21 έως 23 Απριλίου 2016.

Στη φωτογραφία (από αριστερά προς δεξιά) ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Κουμπάν, Καθηγητής Μ. Αστάποφ και ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας.