Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στη Νέα Δημοκρατία άσκησε από το βήμα της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η Φώφη Γεννηματά, ενώ απηύθυνε κάλεσμα συμπαράταξης προς όλη τη προοδευτική κοινωνία.


«Αυτοί οι δύο πόλοι αλληλοτροφοδοτούνται και λειτουργούν συμπληρωματικά. Οι ομοιότητες στην στάση της Δεξιάς και του  ΣΥΡΙΖΑ  δεν είναι τυχαίες: Και ο δύο τους χέρι - χέρι καταψήφιζαν και κατήγγειλαν όσο ήταν αντιπολίτευση», είπε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας: «Λίγο πριν τις εκλογές η Ν.Δ. παρουσίαζε τις δικές της δήθεν αυταπάτες στα Ζάππεια και ο ΣΥΡΙΖΑ στο περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν στροφή στην πραγματικότητα, με την διαφορά ότι στον κ. Τσίπρα χρειάστηκαν 6 μήνες και 17 ώρες παραπάνω δήθεν διαπραγμάτευσης».

Η πρόεδρος του  ΠΑΣΟΚ  τοποθέτησε την υπο ανασυγκρότηση προοδευτική παράταξη ως τρίτο πολιτικό πόλο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.. «Δεν είμαστε εδώ για να περισώσουμε ό,τι απέμεινε όπως θέλουν να εικάζουν αντίπαλοι και άσπονδοι φίλοι. Εδώ είμαστε για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, η οποία διαχρονικά έχει αποδειχθεί η μόνη δύναμη που ξέρει και μπορεί να κινεί τα πράγματα εμπρός», ανέφερε.

Απευθύνθηκε στις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις λέγοντας ότι είναι ώρα να απελευθερωθούν από τα δεσμά του αυτομαστιγώματος και της αυτοενοχοποίησης, παραδεχόμενη ωστόσο ότι έγιναν πολλά και μεγάλα σφάλματα.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επεσήμανε ότι λείπει από τη χώρα το εθνικό σχέδιο που θα τη βγάλει ξανά στο φως και άσκησε οξεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό. Όπως είπε, τα «ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα» άνοιξαν το δρόμο «στην μόνιμη επιτροπεία της χώρας, με τον ΄κόφτη΄ που θα ενεργοποιείται ερήμην της Βουλής οριζόντια σε προσυμφωνημένα 'πεδία', μεταξύ των οποίων και οι μισθοί και οι συντάξεις που δήθεν διασφάλισε η 'περήφανη' διαπραγμάτευση».

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δέσμευσε την χώρα με πρόβλεψη Συμπληρωματικού Μνημονίου, με μέτρα που θα εντείνουν την φτώχεια, και τα οποία τίθενται άμεσα ως προαπαιτούμενα». 

Η κ. Γεννηματα επιτέθηκε παράλληλα και «στους αριβίστες και τους καριερίστες που διαφώνησαν δήθεν με τα μνημόνια και ψηφίζουν σήμερα, με τα δυο τους χέρια τα μνημόνια Τσίπρα - Καμμένου». «Σαν να μην έφτανε αυτό σφυρίζουν αδιάφορα όταν ο πρόεδρος της Κ.Ο που ανήκουν, τους λέει συνεχώς κατάμουτρα ότι αυτοί συγκαταλέγονται σε αυτούς που συμμετείχαν στην καταστροφή της χώρας», σχολίασε.