Άρχισε σήμερα το πρωί το 2ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ. Από το πρωί, μαθητές σχολείων επισκέπτονται τους χώρους, ενημερώνονται για την ανακύκλωση και παίζουν διαδραστικά – επιμορφωτικά παιχνίδια.


Παράλληλα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη, από μία σειρά ημερίδων, που διεξάγονται στα πλαίσια του φεστιβάλ με θέμα  « Δράσεις διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος», ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται το απόγευμα με μουσικές συναυλίες νεανικών συγκροτημάτων της πόλης.

Οι δράσεις συνεχίζονται την Παρασκευή και το Σάββατο. 

Το πρόγραμμα

Στο τριήμερο των εκδηλώσεων, κάθε πρωί από 10π.μ. - 18μ.μ θα πραγματοποιούνται στον εξωτερικό χώρο του περιπτέρου 8 πολλά δημιουργικά εργαστήρια για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, με αποκορύφωμα την κατασκευή του Λευκού Πύργου από ανακυκλώσιμα υλικά. 

Τα επίσημα εγκαίνια του 2ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις 5.30μμ

Θα ακολουθήσει παρουσίαση δύο τραγουδιών  συνοδευόμενα από μουσικά όργανα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά  (63ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης  Δημοτικό σχολείο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης  )

Τα απογεύματα από τις 7μ.μ. έως τις 10.00μ.μ. θα υπάρχουν μουσικές εκδηλώσεις στην κεντρική εξέδρα του Φεστιβάλ η οποία θα βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο μπροστά από το ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ.   

Ειδικότερα τα δημιουργικά εργαστήρια θα περιλαμβάνουν:

1. “Η βαλίτσα των ξεχασμένων αντικειμένων” : Ανοιχτό, βιωματικό εργαστήριο θέατρο-παιδαγωγικής, για παιδιά 6 με 10 χρονών. Μια πρόταση για την δημιουργική αναψυχή και επαναχρησιμοποίηση αντικείμενων που καταλογίζονται ως “σκουπίδια” ή άχρηστα και ψάχνοντας την ανθρώπινη διάσταση που μας ενώνει με αυτά.
Εμψυχωτές: Koldo Vío, Αφρούλη Μπέρσου

2. Εργαστήριο ανακατασκευής παιχνιδιών από παλιά, άχρηστα και ξεχασμένα παιχνίδια. Για παιδιά 5 με 12 χρονών.

Για την συμμετοχή είναι σημαντικό να προσκαλούνται τα παιδιά να έρθουν με τα παλιά τους παιχνίδια από το σπίτι τους.
Μπορούν να πάρουν την δημιουργία τους μαζί τους όταν φεύγουν από το εργαστήριο μετά από φωτογράφιση.
Εμψυχωτές: Juanjo Corrales, Βασίλης Αλεξάνδρου

3. Εργαστήρι κατασκευής κοσμημάτων από ανακυκλώσιμα υλικά. Υπεύθυνη Μπεζουργιάννη Μυρσίνη 

4. Εργαστήρι “Ανακυκλώνω και επαναχρησιμοποιώ”, Ανατολική Αναπτυξιακή ΑΕ.-ΕΕΑΑ  Υπεύθυνη Νατάσα Ριζοπούλου 
5. Κατασκευές από γυαλί και πλαστικό : Κατασκευάζουμε ένα μεγάλο γυάλινο  Λευκό Πύργο Ελένη Παπαδοπούλου εικαστικός, κοινωνική λειτουργός
6. Το Λούνα Παρκ της ανακύκλωσης της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) 
7. ΚΑΘΕ ΚΟΥΤΙ ΜΕΤΡΑΕΙ για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Διαδραστικά παιχνίδια της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου (www.kathekoutimetrai.gr) 
8. Εργαστήρι Ανακύκλωσης ΧΑΝΘ “ΜΗΝ «ΠΕΤΑΣ» ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ”
9. Εργαστήρι ΕΠΑΛ Καλαμαριάς , Κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά 
10. Εργαστήρι επαναχρησιμοποίησης ειδών  για ενήλικες. «Κατασκευές με υλικά του μπλε κάδου: ιδέες, επίδειξη, δημιουργίες» (Σάββατο 14/5, 11.00-13.00)
Υπεύθυνοι Ιωαννίδου Δομνίκη, Γιαπουντζής Κώστας εκπαιδευτικοί

Στις μουσικές εκδηλώσεις θα παίξουν τα συγκροτήματα:

ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ (Έντεχνο Ελληνικό) Πέμπτη 20:00 - 21:00
FRANKIE Παρασκευή  19:00- 20:00
ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ (Ελληνικό rock) Παρασκευή 20:00-21:00 
ΜΕΜΦΙΣ (Ελληνικό ροκ) Σάββατο 19:00-20:00
BAIJEMOS (Ρέγγε-Σκα) Σάββατο 20:00-21:00

Στον εσωτερικό χώρο του περιπτέρου 8 θα υπάρχει εκθεσιακός χώρος 500τ.μ. με εκθέτες, Φορείς του Δημόσιου τομέα, Επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας και Ιδιωτικές Εταιρείες  που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ανακύκλωσης, καθώς και Σχολεία που επιδεικνύουν ιδιαίτερες δράσεις ανακύκλωσης.

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ διοργανώνονται στο περίπτερο 8 οι ημερίδες:   
Πέμπτη 12 Μαΐου  

Ημερίδα από 11.00 έως 14.00 με θέμα  « Δράσεις διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος»

19.00 : ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ :"Ένα σύγχρονο εργαστήρι που σέβεται το περιβάλλον" Ευρωπαϊκό πρόγραμμα- "We believe in a better Europe"- "Μη χαραμίζεις το νερό και τα σκουπίδια σου"

Την Παρασκευή 13 Μαΐου 

από 11.00 έως 14.00 με θέμα  «Τοπικό Σχέδιο διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων»

18.00 : ΕΠΑΛ Καλαμαριάς : "Ένα σύγχρονο εργαστήρι που σέβεται το περιβάλλον" Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Recycling and Artistic creation». Ανακύκλωση και Τέχνη - Οι μαθητές στέλνουν τα σκουπίδια στο μουσείο
19.00:  Παρουσίαση : «Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: σχεδιασμός, υλοποίηση, δράσεις, εμπειρίες»
Εισηγητές : Δαρδιώτη Αντωνία, Ιωαννίδου Δομνίκη, Γιαπουντζής Κώστας εκπαιδευτικοί 

Σαββάτο 14 Μαΐου: 

Ημερίδα «Ειδικά ρεύματα Ανακύκλωσης» από 11.00 έως 14.00 με θέμα  

Παράλληλα θα γίνουν οι ακόλουθες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις: 

Παρασκευή και Σάββατο: 10.30 – 12.00  Διαδραστική παρουσίαση: “Κυνηγώντας το νερό της βροχής”

Το Σάββατο 14 Μαΐου 11.00-13.00 Εργαστήρι επαναχρησιμοποίησης ειδών  για ενήλικες. «Κατασκευές με υλικά του μπλε κάδου: ιδέες, επίδειξη, δημιουργίες» 
Υπεύθυνοι Ιωαννίδου Δομνίκη, Γιαπουντζής Κώστας εκπαιδευτικοί

Στο χώρο θα εκτίθεται πληροφοριακό υλικό σχετικό με τις δράσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, που σχετίζονται με την καθαριότητα, την ανακύκλωση αλλά και την προστασία και τη διαχείριση του αέρα, της θάλασσας και του αστικού πράσινου (μπάνερ, έντυπα, ενημερωτικά stands).  
Θα παρουσιαστεί φωτογραφικό υλικό και βίντεο δράσεων με φορείς & πολίτες (Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος- Τμήμα Περιβαλλοντικών Δράσεων)