Την απόφασή της να παραιτηθεί από βουλευτής ανακοίνωσε μέσω facebook η Βασιλική Κατριβάνου, η οποία χθες βράδυ, στη Βουλή, ψήφισε ναι επί της αρχής για το πολυνομοσχέδιο, αλλά καταψήφισε το λεγόμενο υπέρ-ταμείο και τον «κόφτη».


Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την έδρα της παραιτηθείσας Βασιλικής Κατριβάνου, αναμένεται να καταλάβει ο Γιώργος Κυρίτσης, ως πρώτος επιλαχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' εκλογική περιφέρεια της Αθήνας.

Στη μακροσκελή ανακοίνωση της, η Βασιλικής Κατριβάνου κάνει λόγο για  «μια απόφαση πολύ δύσκολη, πολιτικά και προσωπικά, αλλά και αναγκαία για μένα. Υπάρχουν φορές που όσο κι αν προσπαθείς να εξορθολογίσεις κάτι δεν μπορείς να το κάνεις. Είναι σημαντικό, πιστεύω, να ξέρουμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε, ώστε να κρατήσουμε μέσα μας την ελπίδα και την αίσθηση ότι ζούμε τη ζωή όπως της αξίζει, ακόμα και μέσα στην ήττα».

Δηλώνει ότι, από το Σεπτέμβριο, ως σήμερα, νιώθει «να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας συνεχούς επιτροπείας, που κάνει ασφυκτικά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής, που ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα να αλλάξει η ζωή μας» κι ότι, ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει μέτρα και πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών και της πολιτικής του, ενώ η ίδια δε βρίσκει οποιαδήποτε αξιόπιστη εναλλακτική. 

«Γι’ αυτό και παραιτούμαι. Είναι, για μένα, ένα βαθύ πολιτικό και υπαρξιακό αδιέξοδο, για το τι κάνουμε», προσθέτει. Και... κλείνει και την πόρτα στα κόμματα Λαφαζάνη - Κωνσταντοπούλου, λέγοντας πως "το βαθύ αυτό αδιέξοδο δεν λύνεται μιλώντας για «προδότες» και «προδοσία» αντίθετα, ένας τέτοιος λόγος όχι μόνο συσκοτίζει τα πράγματα, αλλά μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στο τέλμα".

Και καταλήγει λέγοντας ότι «τη στιγμή ακριβώς που παραιτούμαι νιώθω ότι πρέπει, επειγόντως, να βρούμε συλλογικά τους τρόπους να κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά έναν βίο αξιοβίωτο».

Δεν ήταν το πρώτο της "όχι"

Η 49χρονη Βασιλική Κατριβάνου, είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούνιο του 2012 και εκλέγεται στη Β΄ Αθήνας ενώ είναι υπεύθυνη ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων και στις επιτροπές για την Ψυχική Υγείας και τις Εξαρτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.


Είναι ένα από τα δραστήρια στελέχη του κόμματος και τελευταία είχε διαφωνήσει και ασκήσει ανοιχτά κριτική στην κυβέρνηση και για την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό εξαιτίας της παραβίασης βασικών δικαιωμάτων των προσφύγων. Τελικά κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας- πριν από ενάμιση περίπου μήνα- ψήφισε «ναι» επί της αρχής αλλά καταψήφισε το άρθρο 60 που προβλέπει ότι σε περιόδους αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων παροχής ασύλου περιορίζεται σε 14 ημέρες. Αυτό ήταν το πρώτο της "όχι". Ακολούθησε, χθες βράδυ, το δεύτερο.