Δεν θα «παγώσει» η μισθολογική ωρίμανση των ειδικών μισθολογίων, ενώ οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα χρειαστεί να το επιστρέψουν. Αυτά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο. 


«Είναι αδικία εμείς που έχουμε δεσμευθεί να μην μειώσουμε τις συντάξεις να ζητήσουμε να μας φέρουν πίσω τις συντάξεις. Ε, δεν θα το κάνουμε», είπε ο κ. Τσίπρας για το ΕΚΑΣ, ενώ για τα ειδικά μισθολόγια υπογράμμισε ότι «είναι αδικία» και «δεν θα προχωρήσουμε στο "πάγωμα" των μισθολογικών ωριμάνσεων».

Στην ανακοίνωση αντέδρασαν βουλευτές της Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θεωρείτε τους ανθρώπους αυτούς εκλογική σας πελατεία. Εμείς θεωρούμε ότι είναι άνθρωποι που χρειάζονται πελατεία. Αφήστε τα πελατάκια σας.».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το 2015 η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα 1,7 δισ. και με βάση την συμφωνία μπορεί να διαθέσει 700 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες (όπως επίσης 500 εκατ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα και άλλα 500 εκατ. ευρώ για το χρέος). Στο πλαίσιο αυτό θα συγκροτηθεί ένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο θα εντάσσεται κάθε χρόνο το πλεόνασμα και χρήματα που δεν έχουν προϋπολογιστεί, όπως τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες, την φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τα αδήλωτα εισοδήματα.

Το Ταμείο, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, σε πρώτη φάση θα χρηματοδοτήσει:

  • την επέκταση του προγράμματος για το κατώτατο Εγγυημένο Εισόδημα
  • την ενίσχυση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση,
  • των προγραμμάτων για κοινωνική εργασία και
  • την αποκατάσταση αδικιών, όπως είναι το ΕΚΑΣ και η ωρίμανση των ειδικών μισθολογίων.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε «στρατηγικό αδιέξοδο», είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαράσσει την γραμμή στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ σχολίασε και τις δηλώσεις Σταμάτη ότι «την άνοιξη του 2017 ο Κ. Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός». Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη του υπενθύμισε ότι στην ομιλία του είπε ότι την πολιτική της η Ν.Δ. θα την αναπτύξει την περίοδο 2017 – 2021. 

«Τι έγινε το «φύγετε τώρα»; Να μην φεύγουμε ακόμα; Να περιμένουμε ως το 2017;», σχολίασε και πρόσθεσε «γιατί άκουσα τον στενό συνεργάτη του Σαμαρά να λέει ότι θα γίνετε πρωθυπουργός το 2017».

«Η αριστερή παρένθεση ξεχείλωσε και θα ξεχειλώσει και άλλο. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και θα τις χάσετε και αυτές όσο άγεστε και φέρεστε από τους ακραίους στο κόμμα σας και από την διαπλοκή», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ακόμη απέρριψε το «αφήγημα» -όπως το χαρακτήρισε- Μητσοτάκη για ανάπτυξη 4% και χαμηλότερο πλεόνασμα στο 2%. «Δώσατε την «μαγική λύση», μικρότερα πλεονάσματα και μεγαλύτερη ύφεση. Που ήσασταν τόσο καιρό; Που σας είχαμε τόσο καιρό; Και γιατί δεν το πέτυχαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και αντί για ανάπτυξη φέρατε 25% μείωση του εθνικού πλούτου. Και τολμάτε και μιλάτε», είπε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «μεταφέρει τις σταθερές θέσεις του Σόιμπλε» και «ταυτίζετε με τις χειρότερες των θέσεων των δανειστών».