Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα των 9 αριστούχων φοιτητών του ΑΠΘ που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Ρωσικής Γλώσσας, με τίτλο «Η δικιά μας Ρωσική γλώσσα από το Α έως το Ω» που πραγματοποιήθηκε
από το Πανεπιστήμιο του Κουμπάν (Kuban State University) στο Κρασνοντάρ της Νότιας Ρωσίας, από τις 4 έως τις 11 Μαΐου 2016.


Στον Διαγωνισμό συμμετείχαν φοιτητές από 20 χώρες, κυρίως από την Ευρώπη και την Ασία. Επιπλέον, ο φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Μπακιρτζής Αδριανός και η φοιτήτρια του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Ελίνα Χαρατσίδου, βραβεύτηκαν στην κατηγορία «Απαγγελία της Ρωσικής ποίησης για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και συμμετείχαν στην επίσημή συναυλία της ευρύτερης περιοχής του Κουμπάν.

Την ομάδα των φοιτητών καλωσόρισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Κουμπάν, Μ Αστάποβ και οι Αντιπρυτάνεις Α. Ιβανόβ και Μ. Μπάρυσεβ και συζήτησαν μαζί τους για εκπαιδευτικά θέματα. Στη συνέχεια το Πρόγραμμα της εκπαιδευτικής αποστολής περιλάμβανε γνωριμία με τις Σχολές και τα Τμήματα του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές ξεναγήθηκαν σε πολλά Εργαστήρια και Επιστημονικά Κέντρα, όπου είχαν την δυνατότητα να συνομιλήσουν με ρώσους καθηγητές και φοιτητές και παρακολούθησαν ειδικά μαθήματα της Ρωσικής.

Η φοιτήτρια του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Ειρήνη Χατζικυριακίδου, παρουσίασε στο ρωσικό κοινό, την ταινία μικρού μήκους, στην οποία ίδια είναι η σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός.

Το εκπαιδευτικό ταξίδι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους «2016: Έτος Ελληνικού Πολιτισμού στη Ρωσία και Ρωσικού Πολιτισμού στην Ελλάδα».

Οι 9 αριστούχοι φοιτητές παρακολουθούν το μάθημα «Ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού», που υλοποιείται με την υποστήριξη του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» και του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών του ΑΠΘ. Η ομάδα του ΑΠΘ προετοιμάστηκε για τον Διαγωνισμό από τον Δρ. Ρωσικής Φιλολογίας, Δημήτρη Φωτιάδη ο οποίος συνόδεψε την ομάδα στην εκπαιδευτική αποστολή.