Άρχισε η... μάχη του κόφτη. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με αφορμή το νέο μέτρο που προβλέπεται σε περίπτωση που η χώρα δεν καλύπτει τα προβλεπόμενα.


Τι είναι, όμως, ο περίφημος "κόφτης", για τον οποίο γίνεται τόση κουβέντα; Με απλά λόγια, είναι ένας αυτόματος μηχανισμός (θα ενεργοποιείται... από μόνος του) για την περίπτωση που δεν θα καλύπτουμε τα συμφωνημένα.

Αναλυτικά:

Με την επιβεβαίωση του Μνημονίου (γιατί περί αυτού πρόκειται και αρκεί η γνώση απλών αγγλικών για να το κατανοήσει όποιος διαβάσει την ανακοίνωση του έκτακτου Eurogroup) δεχτήκαμε την έναρξη του μηχανισμού. Πλέον, δε θα μετράμε, κάθε μήνα, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) για να δούμε αν τα πήγαμε καλά ή όχι, αλλά κάθε χρόνο, στα τέλη Απριλίου (και... κοντά στην Πρωτομαγιά), θα τα βάζουμε κάτω και θα διαπιστώνουμε τι πράξαμε. 

Αυτό που πρέπει να πετυχαίνουμε είναι πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του +3% ως το... 2030! Αν έχουμε κενό, θα ενεργοποιείται ο "κόφτης". Δηλαδή:

Στην περίπτωση που δε φθάσουμε το στόχο, θα κόβονται αυτομάτως και οριζόντια, οι δαπάνες του προϋπολογισμού! Ποιες είναι οι δαπάνες αυτές; Τα χρήματα που δίνονται π.χ. στην Παιδεία, ή στον Πολιτισμό (εξαιρούνται οι δαπάνες για την Υγεία, την Πρόνοια και την Εθνική Άμυνα -προφανώς για να αγοράζουμε και κανένα υποβρυχιάκι που γέρνει). Ποιες άλλες θεωρούνται δαπάνες του προϋπολογισμού; Μα, φυσικά, οι μισθοί στο δημόσιο και οι συντάξεις!

Επισήμανση Νο 1: Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε σήμερα πως ΔΕΝ θα κόβονται μισθοί και συντάξεις. Πρόσθεσε πως, ο άλλος τρόπος να βρεθεί χρήμα, είναι η... φορολογία. Αυτό, φυσικά, σημαίνει κόψιμο μισθών και συντάξεων μέσω των οικογενειακών δαπανών, που θα αυξάνονται με την φορολογία...

Επισήμανση Νο 2: Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, ξεκαθάρισε πώς θα εφαρμόζεται ο κόφτης: Με Προεδρικό Διάταγμα. Δηλαδή, με μια υπογραφή Παυλόπουλου, χωρίς κουβέντες και διαπραγματεύσεις...

Γεροβασίλη: Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη, φέρνουμε σταθερότητα

Με αυτά τα δεδομένα, τα χαμόγελα στο κυβερνητικό στρατόπεδο περισσεύουν. Και οι δηλώσεις το ίδιο:

«Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη, φέρνουμε τη σταθερότητα, δημιουργούμε προοπτική», ανέφερε για το μήνυμα από το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup η Όλγα Γεροβασίλη. «Όταν υπάρχουν προτάσεις, σχεδιασμός και διαπραγμάτευση με σταθερά βήματα, υπάρχει αποτέλεσμα», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά». 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «ο μηχανισμός δεν ενεργοποιεί συγκεκριμένα μέτρα» και σημείωσε πως «όσο η ασφάλεια, η εμπιστοσύνη, η σταθερότητα αποκαθίσταται, τόσο οι περιορισμοί θα αίρονται». Η κ. Γεροβασίλη λέει αλήθεια, ότι δεν θα ενεργοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και... ψέματα, αφού άλλος τρόπος, εκτός από το κόψιμο δαπανών, δεν υπάρχει. Τα μέτρα μπορεί να μην συγκεκριμενοποιούνται αλλά... είναι συγκεκριμένα (δυστυχώς).

«Έχει αποτυπωθεί, σε μια δύσκολη χρονιά, ότι όχι μόνο φτάνουμε τους στόχους, αλλά και τους υπερβαίνουμε», είπε ακόμη η κ. Γεροβασίλη, ενώ, αναφερόμενη στο ζήτημα του χρέους, υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά μπήκε ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο». Δεν είπε, βέβαια, ότι το θέμα του χρέους είχε τεθεί από το 2012...

Όσο γι αυτά που είπε ο πρωθυπουργός, ότι "η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία", σίγουρα αναφέρονται μετά το... 2030 και, φυσικά, με την προϋπόθεση κάθε χρόνο να βρίσκουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3%...

ΝΔ: Υπερβολή που δεν έχει ανταπόκριση στην πραγματικότητα, η θριαμβολογία της κυβέρνησης

«Η κυβέρνηση ακολουθώντας τακτική παραπλάνησης, παρουσιάζει μια στρατηγική ήττας ως θρίαμβο», ανέφεραν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του κλεισίματος της αξιολόγησης.

Οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν ότι η χώρα πλήρωσε ακριβά για να αγοράσει ένα άδειο κέλυφος που είναι το θέμα του χρέους, και χαρακτήρισαν «υπερβολή η οποία δεν έχει ανταπόκριση στην πραγματικότητα, τη θριαμβολογία της κυβέρνησης». Αντίθετα όπως υποστηρίζουν, συμφωνήθηκαν οδυνηρά μέτρα, όπως η επιπρόσθετη κυρίως έμμεση φορολογία, η πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο μηχανισμός του αυτόματου κόφτη των δημοσίων δαπανών, χωρίς να κερδηθεί κάτι ουσιαστικό για το θέμα του χρέους, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, που εάν υπάρξει, θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

«Πού είναι το κούρεμα που αποτελούσε τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ;», αναρωτήθηκαν οι ίδιοι κύκλοι.