Χάλκινο μικρό αντικείμενο, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, το οποίο χρησιμοποιούσαν στα βυζαντινά χρόνια ως μονάδα μέτρησης σε οικιακές αλλά και τεχνικές εργασίες εκλάπη, πριν έναν χρόνο από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης!


Όπως αποκαλύπτει, σήμερα, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της Έλενας Αποστολίδου η εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής", το έκθεμα βρισκόταν στη δεύτερη πτέρυγα μαζί με άλλα οικιακά αντικείμενα εκείνης της περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, την κλοπή διαπίστωσαν έκπληκτοι εργαζόμενοι του μουσείου, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια πότε ακριβώς συνέβη το περιστατικό.

Το έκθεμα φέρεται να κλάπηκε τις ημέρες 5-6 Ιουνίου 2015 και ενώ το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, μαζί με άλλα μουσεία της χώρας, συμμετείχε στο πρόγραμμα «Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές», όπου παράλληλα με τη δωρεάν είσοδο και την ξενάγηση στις συλλογές γίνονταν δρώμενα και στους εξωτερικούς χώρους του Μουσείου. Οι υπάλληλοι του Μουσείου φέρεται να ανακάλυψαν την κλοπή του εκθέματος το Σάββατο 6 Ιουνίου.

Σε απολογία φέρεται να έχουν κληθεί εννέα άτομα τα οποία εργάζονταν εκείνο το Σάββατο, ημέρα που διαπιστώθηκε η κλοπή, ενώ μετά τη διαδικασία των καταθέσεων εξετάστηκε από τους αστυνομικούς και το υλικό από το κύκλωμα ασφαλείας του Μουσείου. 

Πάντως, η διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου είπε στην εφημερίδα πως «δεν πρόκειται για κλοπή» και αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για το γεγονός, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «υπηρεσιακά ζητήματα» και πως «η υπόθεση βρίσκεται στο υπουργείο».

Όσο για την άποψη του υπουργείου; Η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ελένη Κόρκα, τόνισε πως «δεν μπορεί να πάρει θέση καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Υπάρχουν πειθαρχικές διαδικασίες και συγκεκριμένοι δίοδοι, και για λόγους σοβαρότητας είναι πρόωρο να μιλήσουμε τώρα για το θέμα».