Τον προσωρινό αποκλεισμό του Γιάννη Λαγού από τις συνεδριάσεις ανακοίνωσε ο προεδρεύων της Βουλής Γιώργος Λαμπρούλης. Ο αποκλεισμός μπορεί να φτάσει έως και τις 15 ημέρες, είπε ο Γ. Λαμπρούλης.


Αφορμή για τον αποκλεισμό του ήταν επεισόδιο που προκλήθηκε, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας για περίπου μία ώρα. Ο Χρ. Παππάς διαμαρτυρόταν όρθιος και δεν άκουγε τις παραινέσεις του προεδρεύοντος Γ. Βαρεμένου να καθίσει κάτω. 

«Πηγαίνετε να πουλήσετε προστασία σε νυχτομάγαζα», του είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης. Εσείς δεν μπορείτε να μιλάτε για δημοκρατία, πρόσθεσε ο Π. Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι η Χρυσή Αυγή είναι με τη χούντα και υποστηρίζει τις πιο ακραίες ρατσιστικές απόψεις του χιτλερισμού.

Η φράση, πάντως, που πυροδότησε την ατμόσφαιρα ήταν η υπόμνηση του Π. Σκουρλέτη ότι κατά την συζήτηση της ένστασης αντισυνταγματικότητας του ασφαλιστικού νομοσχεδίου η Χρυσή Αυγή είχε απειλήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με εδώλιο. «Αυτή τη στιγμή όμως εσείς είστε στο εδώλιο κατηγορούμενοι για δολοφονία», σημείωσε. 

Στο πλαίσιο αυτό αντιπαράθεση είχαν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης με τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος φώναζε προς τα υπουργικά έδρανα. «Είστε υπόδικοι» του επεσήμανε έντονα ο Ν. Φίλης.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, ο Χ. Παππάς του επισήμανε ότι νωρίτερα είχε πει ότι «να προσέχει η οικογένειά σου». «Ποτέ», υποστήριξε ο Χρήστος Παππάς.



Κάποια στιγμή ο Κασιδιάρης βγήκε έξω από την αίθουσα μιλώντας στο κινητό του και ρωτώντας «έχει φαγωθεί ο Βούτσης να τον βγάλει από την αίθουσα. Τι προβλέπεται;». «Α, τρεις παρατηρήσεις», είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και επανήλθε στην Ολομέλεια, όπου ο Γ. Λαγός συνέχιζε να κάθεται στο έδρανό του και οι Χρήστος Παππάς και ο Ηλίας Κασιδιάρης έλεγαν «δεν βγαίνουμε έξω, φέρτε τα ΜΑΤ».

Κατά τη διάρκεια της διακοπής ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής πρότεινε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να δοθεί ο λόγος για ένα λεπτό στον Χρήστο Παππά και μετά να αποχωρήσει ο Γιάννης Λαγός. Για να γίνει αυτό πρέπει να ξεκινήσει η συνεδρίαση, σημείωσε ο Χρ. Παππάς.

Όμως ο προεδρεύων Γιώργος Λαμπρούλης ήταν ανένδοτος ότι για να ξεκινήσει η συνεδρίαση και να δοθεί ο λόγος στον Χρήστο Παππά πρέπει να βγει έξω ο Γιάννης Λαγός.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας εισήλθε η φρουρά, αλλά οι βουλευτές της Χ.Α. σχημάτισαν ασπίδα γύρω από τον Λαγό, προκειμένου να μην αποπεφθεί από την αίθουσα. Τελικά η συνεδρίαση άρχισε και πάλι με τον βουλευτής της ΧΑ μέσα στην αίθουσα και τον Γιώργο Λαμπρούλη να ανακοινωνει τον προσωρινό αποκλεισμό του από τις συνεδριάσεις.