Πρώτη φορά λαμβάνονται τέτοιου είδους μέτρα στην Ελλάδα, για επίσκεψη ξένου ηγέτη. Τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη Πούτιν στο Άγιον Όρος έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.


Όσα μέτρα ελήφθησαν στην Αθήνα για την ασφάλεια του Ρώσου Προέδρου, είναι... παιδική χαρά μπροστά στο σχέδιο που κατέστρωσαν οι Ελληνικές Αρχές, με την καθοδήγηση και επιστασία των Ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών... Αν στην Αθήνα φαινόταν απλό να αποκλείσεις δρόμους και να "μπερδέψεις" όποιους τυχόν είχαν άλλους σκοπούς με διαφορετικές πομπές και ώρες μετακίνησης, στο Άγιον Όρος αυτό φαινόταν απίθανο. Κι όμως, το σχέδιο δεν έχει προηγούμενο:

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφθασε οδικώς στο λιμανάκι της Τρυπητής. Επέβαινε σε αυτοκινητοπομπή θωρακισμένων οχημάτων, όμως δεν ήταν μία η πομπή που θα φθάσει εκεί! Την ίδια διαδρομή έκαναν κι άλλες αυτοκινητοπομπές, άλλες ίδιες, άλλες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και μόνον οι άνδρες της ασφάλειας του Ρώσου Προέδρου γνώριζαν σε ποιο αυτοκίνητο επιβαίνει, στην πραγματικότητα, ο Πούτιν.

Σε όλη τη διαδρομή, ανά 100 μέτρα, υπήρχαν μπλόκα της Αστυνομίας. Σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, ελικόπτερα της ΕΛΑΣ πετούσαν πάνω από την περιοχή.

Παρόμοιο σχέδιο ακολουθείται και για τη μετάβαση του Βλαντιμίρ Πούτιν από την Τρυπητή στο λιμανάκι της Δάφνης, στο Άγιον Όρος. Χρησιμοποιούνται τρία ειδικά διαμορφωμένα ταχύπλοα, με ενισχυμένες καρίνες. Ο Ρώσος Πρόεδρος επιβαίνει σε ένα από αυτά -και κανείς δεν θα ξέρει σε ποιο!

Από το πουθενά, εμφανίστηκε μεγάλος αριθμός ταχύπλοων του Λιμενικού που συνοδεύουν και τα τρία ειδικά διαμορφωμένα ταχύπλοα..

Δημοσιογράφοι, εικονολήπτες, φωτορεπόρτερ, περίεργοι, δεν είχαν την ευκαιρία καν να δουν τον Ρώσο Πρόεδρο να ανεβαίνει στο ταχύπλοο! Ήδη, είχε απαγορευτεί η χρήση καμερών, ακόμη και κινητών, στο λιμάνι της Τρυπητής και το ίδιο θα ισχύσει και στο λιμάνι της Δάφνης.

Δύτες έχουν "οργώσει" τον πυθμένα στα δύο λιμάνια και παραμένουν ενεργοί ακόμη και αυτήν τη στιγμή!

Τον Ρώσο Πρόεδρο δε θα δουν ούτε οι εκατοντάδες επισκέπτες του Αγίου Όρους! Μπορεί να μην υπάρχει ούτε κελί κι ούτε κρεβάτι άδειο, κυρίως από Ρώσους, Σέρβους και άλλους Ορθόδοξους, όμως το δρομολόγιο του Βλαντιμίρ Πούτιν από τη Δάφνη στις Καρυές, για την επίσημη υποδοχή κι  από εκεί στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος, για τα χιλιόχρονα του μοναστηριού, θα το ακολουθήσουν μόνον οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων! Όσο για τις μετακινήσεις, θα γίνουν με τον ίδιο τρόπο: Διαφορετικές πομπές, όπου κανείς δε θα γνωρίζει σε ποιαν από όλες θα επιβαίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν...

Με παρόμοιο τρόπο θα γίνει και η αναχώρηση Πούτιν από το Άγιον Όρος προς τη Θεσσαλονίκη, από όπου θα "πετάξει" για τη Μόσχα.