Μαύρα βλέπει τα πράγματα έρευνα της εταιρίας Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης: Ένας στους δύο βιοτέχνες περιμένει να χειροτερέψει ο τζίρος του, ενώ ένας στους τέσσερις σκέφτηκε να μεταφέρει την επιχείρησή του στο εξωτερικό!


Μαύρα τα βλέπουν και οι καταναλωτές: Έξι στους 10 περιμένουν να χειροτερέψουν τα πράγματα, τρεις στους 10 δεν πληρώνουν την εφορία, ενώ 6 στις 10 οικογένειες έχουν μεταξύ των μελών τους έναν άνεργο...

Τα στοιχεία της έρευνας δόθηκαν, σήμερα, στη δημοσιότητα και είναι χαρακτηριστικά:

Για το επόμενο εξάμηνο, όσον αφορά τους επιχειρηματίες, το 77% θα κρατήσει τους υπαλλήλους του, το 11% θα προσλάβει και το 12% σκέφτεται να απολύσει. Από την αρχή του χρόνου έχουν απολυθεί, κατά μέσον όρο, 1,5 εργαζόμενος από κάθε επιχείρηση. Το 61% των επιχειρήσεων είδε να μειώνεται ο τζίρος τους (αυξήθηκε μόνον στο 9% των επιχειρήσεων), η πτώση του τζίρου εκτιμάται, κατά μέσον όρο, στο 34%, ενώ το 52% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι για το επόμενο εξάμηνο ο τζίρος θα μειωθεί κι άλλο (μόλις το 10% περιμένει αύξηση)...

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις το 18% των επιχειρηματιών αισιοδοξεί για το μέλλον της επιχείρησής του, ενώ το 82% είναι από λίγο ως καθόλου αισιόδοξο... Το 30% δεν ανταποκρίνεται στις φορολογικές - ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, ενώ το 73% δεν περιμένει ώθηση στην οικονομία από το πέρας της αξιολόγησης! Πάντως, μόνον το 35% βλέπει πιθανό ένα λουκέτο στην επιχείρησή του.

Λόγω κάπιταλ κοντρόλ οι επιχειρηματίες σε ποσοστό 73% είδαν να μειώνεται ο τζίρος τους, το 26% σκέφτηκε να μεταφέρει την έδρα εκτός Ελλάδος, το 22% ακύρωσε δράσεις ή επενδύσεις και το 14% απέλυσε υπαλλήλους, ή μείωσε τις ώρες εργασίας τους.

Όσον αφορά τους καταναλωτές, σε ποσοστό 62% είδαν να μειώνεται το μηνιαίο εισόδημά τους (υπάρχει και 1% που είδε βελτίωση) με μέσο όρο μείωσης του εισοδήματος το 24%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνον το 32% των ερωτηθέντων έχει ως κύριο εισόδημα το μισθό! Το 56% είναι συνταξιούχοι, το 4% εισοδηματίες και ένα άλλο 4% επιχειρηματίες, ενώ το 1% ζει από επιδόματα.

Συνταραχτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν την ανεργία: Το 62% των οικογενειών έχει άνεργα μέλη, άρα, ο μέσος όρος ανέργων ανά οικογένεια είναι στο 1,3... Το 70% των οικογενειών έχει έναν άνεργο, το 20% δύο ανέργους και το 5% των οικογενειών από τρεις ανέργους και πάνω!

Το 80% των οικογενειαρχών περιμένει να χειροτερέψει η κατάσταση του νοικοκυριού (καλυτέρευση περιμένει μόνον το 1%), το 65% ανταποκρίνεται στις φορολογικές του υποχρεώσεις, ενώ το 76% δεν περιμένει βελτίωση στην οικονομία από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το 55% χρησιμοποιεί πιστωτικές κάρτες για να ανταπεξέλθει στα κάπιταλ κοντρόλ, το 25% βγάζει χρήμα από το... στρώμα ή την κάλτσα της γιαγιάς, το 8% δανείζεται, ενώ το 4% "σκοτώνει" αντικείμενα αξίας...

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, το 52% των επιχειρηματιών και το 40% των καταναλωτών θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας από την παρούσα βουλή, το 32% των επιχειρηματιών και το 36% των καταναλωτών θέλουν εκλογές και το 16% των επιχειρηματιών και το 24% των καταναλωτών να παραμείνει η ίδια κυβέρνηση.

"Λάθος" χαρακτηρίζουν το ασφαλιστικό το 75% των επιχειρηματιών και το 80% των καταναλωτών, ευρώ και ευρωζώνη θέλουν το 70% των επιχειρηματιών και το 74% των καταναλωτών, ενώ το 43% των επιχειρηματιών και το 48% των καταναλωτών δε θεωρούν πιθανό ένα Grexit.

Η ταυτότητα της έρευνας
Εταιρεία Interview
Ανάθεση Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
Σκοπός Οικονομική συγκυρία και οι επιπτώσεις της σε ΜμΕ και καταναλωτές της Θεσσαλονίκης
Μεθοδολογία Τηλεφωνική έρευνα με χρήση συστήματος iCATI
Μέγεθος δείγματος 500 επιχειρήσεις, μέλη του ΒΕΘ και 305 καταναλωτές, πολεοδομικού Θεσσαλονίκης
Ημερομηνία Διεξαγωγής 9/5/2016  έως 11/5/2016