Σε διευκρινίσεις για τη συμφωνία στο πλαίσιο του προχθεσινού Eurogroup προχώρησε σε συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.


Η συμφωνία σηματοδοτεί θετική μεταστροφή και δείχνει το δρόμο ότι μπορεί να κερδίσουμε το στοίχημα για να «τρέξει» η ανάπτυξη της οικονομίας, σημείωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης(γνωστό ως "κόφτη"), ο Γιώργος Σταθάκης τον χαρακτήρισε κοινό τόπο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που είναι στο σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί το 2017 καθώς το πλεόνασμα δίνει αισιοδοξία για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ από το 2018 στόχος είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης να εκτονώσουν τη δημοσιονομική πίεση.

Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως ο μηχανισμός είναι αποτέλεσμα της ελληνικής προσέγγισης και διαθέτει ευελιξία, εξηγώντας πως στην περίπτωση που υπάρξει απόκλιση ο υπουργός Οικονομικών θα πάρει τις αποφάσεις για το πώς και σε ποιους τομείς θα γίνει η εφαρμογή μέτρων, ανάλογα με την οικονομική συγκυρία.

«Η ευελιξία υπάρχει, είναι στη διακριτική μας ευχέρεια τις δυο χρονιές που μας ενδιαφέρουν πολύ να έχουμε τα αποτέλεσμα που θέλουμε, χωρίς να έχουμε μια δέσμευση προκαταβολικά, κι αυτό είναι η μεγάλη επιτυχία του μηχανισμού» είπε ο Γιώργος Σταθάκης.

Σχολιάζοντας τις αναφορές της αντιπολίτευσης περί σύναψης 4ου μνημονίου, απάντησε πως η χρήση του όρου στη συμφωνία αφορά τον μηχανισμό αμοιβαίας κατανόησης ότι η Ελλάδα προτίθεται να κινητοποιήσει τον μηχανισμό διόρθωσης και δεν ενέχει νομοθετική ισχύ.