Συνάντηση με Οινοπαραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας είχε χθες ο υπεύθυνος του Τομέα Εξαγωγών του "Ποταμιού" Νίκος Νυφούδης.


Στην ατζέντα τέθηκαν τα δυσβάσταχτα προβλήματα του κλάδου από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παράνομης διακίνησής του.

Κοινή συνισταμένη των δύο πλευρών η ανάγκη συνεργασίας του υπουργείου Τουρισμού με έναν εξειδικευμένο φορέα που θα ασχολείται με τις εξαγωγές και η ανάγκη "να χτίσουμε τον μύθο" ως χώρα.

Αμέσως μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο των Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος Στέλιο Κεχρή και τον διευθυντή των "Οίνων Βορείου Ελλάδος" Γιάννη Αλμπάνη, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξαγωγών του "Ποταμιού" Νίκος Νυφούδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Στο Ποτάμι είχαμε επισημάνει έγκαιρα στην κυβέρνηση ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί είναι πραγματική βόμβα στα θεμέλια του κλάδου. Βάζει λουκέτο στα οινοποιεία, εξοντώνει την αμπελουργία και κλείνει το μάτι στα παράνομα κυκλώματα.

Όλα αυτά επιβεβαιώνονται μέσα σε λίγους μήνες. Ο νευραλγικός αυτός τομέας των περίπου 200.000 άμεσα εργαζομένων παλεύει πλέον με την επιβίωσή του.

Το λάθος πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Πρέπει να κατανοήσει η πολιτεία ότι το κρασί δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμα βιοτεχνικό -βιομηχανικό προϊόν. Είναι ίσως το μόνο προϊόν που διαφημίζει τη χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο ακόμα και σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Εμείς στο Ποτάμι θα στηρίξουμε τους Οινοπαραγωγούς και  κάθε παρόμοια προσπάθεια που δίνει δύναμη στην εξαγωγική δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας. Είναι ο μόνος δρόμος προς την ανάκαμψη. Ας το καταλάβει επιτέλους και η κυβέρνηση".