«Από τη μια αδειάζει επιτέλους η Ειδομένη κι από την άλλη μεταφέρουν όλους τους πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη. Είναι απαράδεκτο». Αυτό τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας μιλώντας, σήμερα, στο Star Channel και στην Πόπη Τσαπανίδου.


Και πρόσθεσε: «Έχω ζητήσει από την Κυβέρνηση -και δεν θα σταματήσω να πιέζω γι’ αυτό- να προχωρήσει στον αναλογικό επιμερισμό του προσφυγικού πληθυσμού σε περισσότερα και μικρότερα κέντρα σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν μπορεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που έχει το 20% του πληθυσμού της χώρας να σηκώνει το 70% του βάρους του προσφυγικού ζητήματος. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 50.000 πρόσφυγες εκ των οποίων οι 30.000 – 35.000 είναι στην Κεντρική Μακεδονία. Ζητούμε να σηκώσουμε το 20% του προσφυγικού, που μας αναλογεί. Όμως η Κυβέρνηση δεν συνεννοείται ούτε με τις Περιφέρειες, ούτε καν με τους Δήμους, που είναι στην ‘πρώτη γραμμή πυρός’. Μαθαίνουμε τα νέα κέντρα μετεγκατάστασης από τα ΜΜΕ. Η Κυβέρνηση συνεννοείται μόνο με ιδιώτες, νοικιάζει παλιά εργοστάσια και αποθήκες και προχωράει μόνη της χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Γι’ αυτό και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να αιφνιδιάζει με τις επιλογές της. Η Αυτοδιοίκηση είναι διατεθειμένη να προτείνει χώρους συγκεκριμένους, όμως η Κυβέρνηση την αγνοεί επιδεικτικά», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Όσο για την εκκένωση της Ειδομένης, τόνισε: «Η πράξη επιβεβαιώνει όσα λέμε εδώ και τόσους μήνες: ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να έχει δώσει εντολή στην ΕΛΑΣ για να εκκενώσει την Ειδομένη κι ότι δεν χρειαζόταν η άσκηση βίας για να γίνει αυτό».