Τον Οκτώβριο του 2015 η Έφη Δασκαλοπούλου, μια εκ των εμπνευστών του εργαλείου Prosvasis.co οραματίστηκε και δημιούργησε το Έργο « Προσβάσιμοι δρόμοι –Άνθρωποι με αναπηρία ορατοί στην κοινωνία» που αποτελεί το εισιτήριο
για να ξεκινήσει και επίσημα η χαρτογράφηση της Ελλάδας για εμποδιζόμενα άτομα και η ενημέρωση των φορέων/κατοίκων ΑμεΑ για τους χώρους προσβασιμότητας. Κερδίζοντας το στοίχημα της και πρωτοπορώντας με την δημιουργία της πολυβραβευμένης διαδικτυακής πλατφόρμας Prosvasis.co μαζί με τον Νίκο Φαζάκη και την ομάδα της Μη κυβερνητικής Οργάνωσης Intermedi@kt βάζουν σε εφαρμογή το έργο.

Η ομάδα εντόπισε αυτό που δεν λειτουργεί και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα. Μέσω του εν λόγω έργου, της μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών Έφης Δασκαλοπούλου με της MKO Intermediakt, θα ξεκινήσει η χαρτογράφηση και η συλλογή βάσης προσβάσιμων σημείων σε 6 πόλεις της Ελλάδας. Όλα τα προσβάσιμα σημεία ανά πόλη που εξυπηρετούν την μετακίνηση των ΑμεΑ και Εμποδιζόμενων ατόμων. Αποσκοπώντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των τους, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη προβολή των σημείων στα Εμποδιζόμενα άτομα. Κάνοντας προσπάθεια να δημιουργηθούν προσβάσιμοι προορισμοί με χρήση διαδικτυακών χαρτών.

Πιο συγκεκριμένα θα καταγραφούν: 

• Εστιατόρια/καφέ, προσβάσιμα

• Ξενοδοχεία με δωμάτια ΑμεΑ

• Χώροι πολιτισμού προσβάσιμοι (Μουσεία)

• Θέσεις παρκαρίσματος για αυτοκίνητα ΑμεΑ

• Χώροι «περιπάτου» για ΑμεΑ (πεζόδρομοι)

• Χώροι κινηματογράφων/θεάτρων

• Σημεία πρόσβασης σε θάλασσες μέσω του συστήματος SEATRAC

• Σχολεία με προσβασιμότητα για παιδιά με κινητική αναπηρία 

• Ειδικά σχολεία

Τα σημεία θα προβάλλονται στο εργαλείο www.prosvasis.co και αποτελεί μια online διαδικτυακή πλατφόρμα για ΑμεΑ που χαρτογραφεί τα σημεία πρόσβασης και προσπαθεί να δημιουργήσει προσβάσιμους προορισμούς.

Οι πρώτες πόλεις χαρτογράφησης είναι, Καλαμάτα, Καρδίτσα / Τρίκαλα, Κως, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και η Πάτρα. Το πρόγραμμα για την χαρτογράφηση 6 πόλεων για Εμποδιζόμενα Άτομα πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Κατά τη διάρκεια του έργου θα γίνει η αναβάθμιση του εργαλείου www.prosvasis.co με περισσότερες λειτουργίες και καλούνται όλο και περισσότεροι άνθρωποι να βάλουν σημεία στο εργαλείο. Έτσι με σεβασμό στην διαφορετικότητα και ζήλο να παρέχουμε βοήθεια στους συνανθρώπους μας για ένα καινούργιο αύριο που θα έχουμε δημιουργήσει εμείς γιατί, ο κόσμος μας αλλάζει με το παράδειγμα μας.

Στόχος είναι αυτό το πρωτοποριακό έργο και παγκοσμίως καινοτόμο να συνεχίσει να γίνεται και έξω από Ελληνικά όρια για τη δημιουργία ενός προσβάσιμου πλανήτη ώστε να αναδειχθούν και να συλλεχθούν όλες οι προσβάσιμοι προορισμοί για τα Άτομα με αναπηρία.

Μια προσπάθεια που οπωσδήποτε χρήζει σεβασμού και θα αφήσει αδιαμφισβήτητα το σημάδι της στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ συνανθρώπων μας.

Επιπλέον το συγκεκριμένο έργο αποτελεί έναν σημαντικό λίθο για την ισχυροποίηση του τουρισμού στην Ελλάδα της κρίσης και ένα σπουδαίο βήμα για την προβολή της χώρας μας στον υπόλοιπο πλανήτη. Η φωνή των δημιουργών του έργου πρέπει να φτάσει σε όλο το πλανήτη για την δημιουργία κοινωνιών που σέβονται τον Άνθρωπο, σε μια Ελλάδα της κρίσης που στηρίζει ανθρώπους με οράματα που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για όλο τον πλανήτη.