Την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων με δραστικό περιορισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (σε 2% από 3,5%), ώστε να καταστεί εφικτή η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης,
ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας. 


Μιλώντας στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε την ανάγκη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μη χάσουμε, για άλλη μια φορά, τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται για την οριστική έξοδο από την κρίση, ενώ απέδωσε τον εγκλωβισμό της χώρας στα μνημόνια στον κομματικό ανταγωνισμό, στην έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων, στην αντιμνημονιακή ρητορική και στην έλλειψη οικειοποίησης και προσήλωσης, από μερίδα του πολιτικού κόσμου, στη διόρθωση των λαθών του παρελθόντος και στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα πρέπει να συνοδευτεί και από την έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων με τους εταίρους για την ανάληψη δράσεων για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. «Στην ΤτΕ», τόνισε, «θεωρούμε ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους και υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης θα υποβοηθηθεί από τη μείωση του τελικού δημοσιονομικού στόχου από πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, σε 2% του ΑΕΠ, χωρίς να θιγεί η προοπτική βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους». Σημείωσε ότι η εμπειρία δείχνει ότι μόνο μια χώρα, η Ιρλανδία, μπόρεσε να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως απαιτείται στην περίπτωση της Ελλάδας από το 2018 και μετά.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι οι ελληνικές αρχές με την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα πρέπει αμέσως να στρέψουν την προσοχή τους στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, στην αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων και στην αναθέρμανση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. «Αυτές οι δράσεις θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση των προοπτικών της χώρας από τις διεθνείς αγορές και θα οδηγήσουν σε έναν ενάρετο κύκλο που θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από την κρίση», τόνισε.

«Η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας το 2016 συνδέεται άρρηκτα με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται σε αυτό», σημείωσε. Αναφερόμενος στον «κόφτη», σημείωσε ότι η «θεσμοθέτηση ενός αξιόπιστου αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και θα διασφαλίσει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», βοηθώντας καθοριστικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ τουλάχιστον το α’ εξάμηνο του 2016, θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος, ενώ απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας το β’ εξάμηνο είναι η περαιτέρω αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, η βελτίωση της ρευστότητας και η χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Ωστόσο, προειδοποίησε, η επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και στο εμπόριο. Τέλος, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε με έμφαση την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μεγάλες σχετικές ευκαιρίες, τις οποίες δεν πρέπει να χάσουμε.