Είκοσι τέσσερις αθλητές και αθλήτριες συναντώνται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, «κολυμπούν» στα νερά της λογοτεχνίας και «καταδύονται» στις σελίδες ενός ναυτικού διηγήματος
με ιστορία 115 ετών.

Με μαγιό, σκουφάκια και γυαλάκια νεαροί κολυμβητές και παλαιοί πρωταθλητές της ανοιχτής θάλασσας συντονίζονται με τις νότες του πιάνου και το ρυθμό του μετρονόμου, για να ενσαρκώσουν τους περίφημους ναυαγοσώστες του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όπως αυτός τους απέδωσε το 1901 στο φερώνυμο κείμενό του.

Πρωτότυπη και υπαινικτική, η θεατρική παράσταση με τίτλο «Οι Ναυαγοσώστες: Swim or Die» θα φιλοξενηθεί στις 11, 12 και 13 Μαΐου, στις 7 μ.μ., στο φουαγιέ του κτηρίου Μ2. Η δράση της αρχίζει εκτός του Μεγάρου Μουσικής, στον πλακόστρωτο χώρο της νέας παραλίας της Θεσσαλονίκης. Εκεί, με σκηνικό τη θάλασσα, οι 24 κολυμβητές συγκεντρώνονται, λίγο πριν δύσει ο ήλιος, για να συζητήσουν και, υπό το βλέμμα των θεατών, να εισέλθουν στη συνέχεια στη σκηνή με αθλητική περιβολή. 

Η θεατρική παράσταση, διάρκειας 60 λεπτών, εισάγει μία εντελώς διαφορετική ανάγνωση του λόγου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, συνδυάζοντας την αφήγηση και τη μουσική με τις χορογραφικές κινήσεις της ομάδας μαραθώνιας κολύμβησης «Swim or Die», αλλά και τις εναλλαγές του φυσικού φωτός της ημέρας με τα σταθερά σημεία του τεχνητού φωτισμού της σκηνής. 

Την ιδιότυπη γραφή του εξέχοντος Έλληνα λογοτέχνη από τη Σκιάθο δραματοποιεί το δίδυμο των Κωνσταντίνου Ρόδη‒ Γιάννη Κυφωνίδη, σε σκηνοθεσία του δεύτερου, ενώνοντας για αυτό το σκοπό τις δυνάμεις του με τον προπονητή κολύμβησης Νικόλα Ρεπανά.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι 24 αθλητές εκτελούν χορογραφίες, που παραπέμπουν στα τέσσερα είδη της κολύμβησης, δηλαδή ελεύθερο, πρόσθιο, ύπτιο και πεταλούδα, ενώ με τις ασύγχρονες κινήσεις και τις συνεχείς εισόδους ή εξόδους τους από τη σκηνή αναπαριστούν τις εικόνες του πλιάτσικου ενός ναυαγίου ολλανδικού πλοίου, που αφηγείται στο κείμενό του ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 10 ευρώ και 5 ευρώ για μαθητικά, φοιτητικά και για κατόχους κάρτας ανεργίας. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310.895938-9