Νέα διάταξη, η οποία προστέθηκε στον νόμο 4336/15 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και προβλέπει 18μηνη «παύση» πληρωμής της οφειλής και, στη συνέχεια, ολοσχερή διαγραφή της, εφαρμόστηκε στο Αγρίνιο!


Η διάταξη ενεργοποιείτα με την προϋπόθεση ότι μέσα στο επίμαχο χρονικό διάστημα δεν θα έχει αλλάξει η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. 

Όπως αποκαλύπτει, σήμερα, η εφημερίδα "Παρασκήνιο", με βάση τη διάταξη, το Ειρηνοδικείο Αγρινίου ακύρωσε δάνειο 20.000 ευρώ για 45χρονη δανειολήπτρια, μακροχρόνια άνεργη και χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Η 45χρονη έχει στο όνομά της μόνον ένα παλιό αυτοκίνητο 990 κυβικών, τις πινακίδες και την άδεια του οποίου έχει ήδη καταθέσει στη ΔΟΥ της περιοχής της.

Η απόφαση, με αριθμό 11/2016, η οποία εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο Αγρίνιου, «πάτησε» πάνω στη νέα διάταξη, με τις εξής προϋποθέσεις για τον οφειλέτη: 

α) Να μη διαθέτει ακίνητη περιουσία και να μην έχει κάνει καμία κίνηση για διάθεση ακίνητης περιουσίας κατά την τελευταία τριετία πριν από την κατάθεση της αίτησης.

β) Τα περιουσιακά του στοιχεία -είτε ως δικαιούχου είτε ως συνδικαιούχου-, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, να μην υπερβαίνουν σε αξία το ποσό των 1.000 ευρώ.

γ) Το ύφος των οφειλών του να μην ξεπερνά τα είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων, εξόδων και πάσης φύσεως προσαυξήσεων.

δ) Να μην υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις επί του δανείου ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ασφαλισμένοι πιστωτές.

ε) Τα πάσης φύσεως εισοδήματα του οφειλέτη καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους πριν από την ημέρα της επικύρωσης της αίτησης να είναι μηδενικά.

Ο νόμος προβλέπει ότι, εφόσον κατά τη διάρκεια ισχύος της προσωρινής απαλλαγής δεν μεταβληθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις και αφού παρέλθει διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών, ο οφειλέτης θα απαλλαχθεί από το υπόλοιπο των του Παναγιώτη Στάθη χρεών του, σύμφωνα με το άρθρο 11, παρ. 1, του Ν. 3869/2010.

Ωστόσο, ο αϊτών οφείλει και υποχρεούται να ενημερώνει, οποτεδήποτε καταστεί αναγκαίο και σε κάθε περίπτωση το αργότερο ανά τρίμηνο, από την ημερομηνία εκδόσεως της δικαστικής αποφάσεως, τη γραμματεία του ειρηνοδικείου για οποιαδήποτε μεταβολή της προσωπικής περιουσιακής του κατάστασης.

Σε περίπτωση παράβασης αυτής της υποχρέωσης ή αν παραλείψει να ενημερώσει ειλικρινώς τον φάκελό του σε σχέση με τα στοιχεία που αφορούν στην περιουσιακή του κατάσταση και τα πάσης φύσεως εισοδήματά του, τότε με αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον ενώπιον του αρμοδίου ειρηνοδικείου κηρύσσεται έκπτωτος από το καθεστώς προσωρινής απαλλαγής και αίρεται η αναστολή των ατομικών καταδιωκτικών μέτρων εναντίον του.

Η 45χρονη όταν πήρε το δάνειο εργάζονταν σε περίπτερο. Το περίπτερο, όμως, έκλεισε το 2010 κι από τότε δεν βρήκε αλλού εργασία. Έτσι, εντάχθηκε στον Πτωχευτικό Κώδικα και στην ειδική διάταξη.