Την Πέμπτη 12 Μαΐου, ανοίγει τις πύλες της για το κοινό η 13η ΔΕΒΘ, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας στις 19:00 θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια της φετινής διοργάνωσης που πραγματοποιείται
από τους: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ΔΕΘ-HELEXPO, Έλληνες εκδότες και Δήμο Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτεία και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εκδότες, συγγραφείς, επαγγελματίες του κλάδου αλλά και για το πολυπληθές αναγνωστικό κοινό που αναμένεται να επισκεφθεί τα Περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ-Helexpο, έως την Κυριακή 15 Μαΐου, για το ετήσιο ραντεβού του βιβλίου. Πάνω από όλα αποτελεί και φέτος μια σημαντική διαδραστική συνάντηση των ανθρώπων, δημιουργών και αναγνωστών, γύρω από το βιβλίο, τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία και θεματικό αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα», το Φεστιβάλ Ξένης Λογοτεχνίας και Μετάφρασης, το 3ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, την αγαπημένη Παιδική και Εφηβική Γωνιά η ΔΕΒΘ παρουσιάζει ένα πανοραμικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Με περίπτερο συμμετέχουν 20 χώρες στη φετινή διοργάνωση: Αίγυπτος, Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισραήλ, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Κύπρος, Μπαγκλαντές, Ουκρανία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία και Τουρκία.

Το σύνολο των εκδοτών που συμμετέχουν στην φετινή ΔΕΒΘ προσεγγίζει τους 300 εκ οποίων 214 Έλληνες και 80 ξένοι εκδότες από είκοσι διαφορετικές χώρες.

Το σύνολο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν είναι 284. Από αυτές 135 είναι οι εκδηλώσεις του γενικού προγράμματος, 27 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του αφιερώματος στους Πρόσφυγες, 46 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μετάφρασης και 76 εκδηλώσεις στον χώρο της παιδικής και νεανικής γωνιάς.

Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις συμμετέχουν 500 ομιλητές: συγγραφείς, εικονογράφοι, μεταφραστές, ακαδημαϊκοί, κριτικοί, εικαστικοί, μουσικοί, δημοσιογράφοι, βιβλιοθηκονόμοι, εκπαιδευτικοί, εκδότες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες από τον χώρο των εκδόσεων.

Παράλληλα σε όλη την διάρκεια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν επαγγελματικές συναντήσεις, θεματικές ημερίδες, εργαστήρια μετάφρασης, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα. 

Η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης προσβλέπει σταθερά στη διεύρυνση των οριζόντων της ανάγνωσης, την υποστήριξη των Ελλήνων εκδοτών, την ανάδειξη νέων, αλλά και την αναγνώριση παλαιότερων εγχώριων και διεθνών δημιουργών, καθώς και τη σύνδεση όλων των παραπάνω με την κοινωνικοπολιτική εθνική και διεθνή συγκυρία. Πάνω από όλα αποτελεί και φέτος μια σημαντική διαδραστική συνάντηση των ανθρώπων (δημιουργών και αναγνωστών) γύρω από το βιβλίο, τις τέχνες και τον πολιτισμό, ενώ η συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση των Αρχών, των επιστημονικών και πολιτιστικών Ιδρυμάτων και Φορέων, καθώς και της πανεπιστημιακής και σχολικής κοινότητας της πόλης, είναι ενεργή τόσο σε πραγματικό, όσο και σε συμβολικό επίπεδο, δίνοντας τη διάσταση ενός σημαντικού κοινωνικού γεγονότος.

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων θα βρείτε στη ιστοσελίδα της ΔΕΒΘ: www.thessalonikibookfair.gr