Στον αέρα από την 1η Ιουλίου 118.000 άποροι και ανασφάλιστοι πολίτες σε όλη τη χώρα, από τους οποίους 4.500 στη Θεσσαλονίκη. Στις 30 Ιουνίου λήγει και η τελευταία παράταση στη λειτουργία των δομών κατά της φτώχειας.


Το θέμα φέρνει, σήμερα, στη δημοσιότητα η εφημερίδα "Μακεδονία", η οποία υπογραμμίζει ότι η αδυναμία της πολιτείας να βρει τους απαιτούμενους πόρους για τη συνέχιση τους οδηγεί στην κατάργηση των κοινωνικών παντοπωλείων, συσσιτίων, φαρμακείων, λαχανόκηπων, κέντρων υποδοχής, υπνωτηρίων αστέγων και άλλων δράσεων που προσφέρουν καθημερινά υπηρεσίες σε όλους τους ανθρώπους που βιώνουν σκληρότερα από όλους τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Στο ρεπορτάζ της Φανής Σοβιτζλή υπογραμμίζεται ότι στον αέρα θα βρεθούν και οι 850 εργαζόμενοι που στελεχώνουν τις δομές αυτές. 

Όπως τόνισε στη διάρκεια χθεσινής ημερίδας που οργάνωσε η περιφερειακή ένωση δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), η εκπρόσωπος της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εύη Κάιλα, μετά την τελευταία εννεάμηνη παράταση δεν υπάρχει δυνατότητα να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη συνέχιση των προγραμμάτων. Είπε, πάντως, ότι «το υπουργείο εξετάζει το θέμα και δεν αδιαφορεί». Πρόσθεσε πως δε θα διακοπεί η λειτουργία των δομών και παρουσίασε το νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι οι δομές είναι ενταγμένες στο νέο ΕΣΠΑ (2014 -2020) και ότι τις διαδικασίες πλέον θα τρέξουν οι περιφέρειες της χώρας, κατόπιν συνεννόησής τους με το υπουργείο, ωστόσο δεν αποσαφήνισε αν αυτό θα γίνει το φθινόπωρο ή το χειμώνα. 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, θα δημιουργηθούν κέντρα κοινότητας, που θα αντικαταστήσουν τα γραφεία διαμεσολάβησης και προβλέπονται να λειτουργήσουν με ελάχιστο προσωπικό. Οι δε οι υφιστάμενες δομές των δήμων θα μεταφερθούν στις κοινωφελείς επιχειρήσεις προς χρηματοδότηση από τα επιχειρησιακά προγράμματα ΠΕΠ των αιρετών περιφερειών, της νέας προγραμματικής περιόδου.

Πολλοί από τους δημάρχους που παραβρέθηκαν στην ημερίδα εκτίμησαν ότι οι νέες προσκλήσεις για τα προγράμματα είναι πιθανό να δημοσιευτούν στις αρχές του 2017, καθώς η γραφειοκρατία θα καθυστερήσει σημαντικά την έναρξή τους.

Μιλώντας στις εργασίες τη ημερίδας της ΠΕΔ-ΚΜ, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και αντιπρόεδρος της επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης ζήτησε όχι μόνο να μην καταργηθούν αυτές οι δομές, αλλά να διευρυνθούν και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, και η λειτουργία τους να ανατεθεί στους δήμους. 

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημήτρης Κνης, υπογράμμισε ότι μετά την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου 2016 δεν υπάρχει ανακοίνωση ή πρόβλεψη για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.