[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μας καταγγέλλει για τις συνθήκες δυο Hot Spot


Την κράτηση προσφύγων με ειδικές ανάγκες, μεταξύ των οποίων γυναίκες με μικρά παιδιά, έγκυες, ασυνόδευτοι ανήλικοι, ηλικιωμένοι και άτομα με σωματικές και ψυχοκοινωνικές αναπηρίες, καταγγέλλει
το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» («Human Rights Watch») μετά την επίσκεψη κλιμακίου του στα hotspots της Λέσβου και της Χίου.

Οι επισκέψεις στη Μόρια της Λέσβου και τη ΒΙΑΛ στη Χίο, πραγματοποιήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 3-9 Απριλίου. Όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης, και οι δύο εγκαταστάσεις μετατράπηκαν αιφνιδιαστικά σε στρατόπεδα που μοιάζουν με φυλακές, μετά τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες που έφτασαν μετά τη συμφωνία κρατούνται από τις ελληνικές αρχές, με τη συνδρομή της Frontex, και τους απαγορεύεται να φύγουν από τις εγκαταστάσεις.

Κανένας από τους κρατούμενους, σύμφωνα με την οργάνωση, δεν είχε κατάλληλη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εγκαταστάσεις υγιεινής ή νομική βοήθεια.

Η καθολική κράτηση όλων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών σε κλειστές δομές, είναι αδικαιολόγητη, όπως υπογραμμίζεται, δεδομένης της δυνατότητας για λιγότερο περιοριστικές επιλογές, και καταλήγει σε αυθαίρετη κράτηση.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στο hot spot της Χίου το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» μίλησε με 21 άτομα, εκ των οποίων τα 15 με ειδικές υγειονομικές ή άλλες ανάγκες. Η οργάνωση αναφέρει ότι «οι αρχές δεν είχαν κάνει καμία πρόβλεψη για να διαχωρίσουν τα παιδιά από άσχετους ενήλικους ή για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της προστασίας για τις γυναίκες. Στην εγκατάσταση υπήρχαν και τουλάχιστον τρία ασυνόδευτα παιδιά, όλα στην ίδια περιοχή με τους ενήλικες».

«Είναι τόσο δύσκολα εδώ», είπε μια 25χρονη ανύπαντρη μητέρα από το Αφγανιστάν με ένα πεντάχρονο γιο. «Είσαι μέσα σε φυλακή. Το φαγητό δεν είναι βρώσιμο και κάθε μέρα, τη μισή ημέρα δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό. Οι χώροι δεν είναι καθαροί και ποιος ξέρει τι είδους ασθένειες υπάρχουν. Δεν διαπράξαμε κανένα έγκλημα για να είμαστε σε αυτή τη φυλακή», συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, στη Μόρια η ελληνική κυβέρνηση δεν χορήγησε πρόσβαση στο «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Ένας κρατούμενους που μίλησε με την οργάνωση μέσα από το φράχτη είπε ότι ήταν τυχερός που κοιμόταν σε σκηνή. «Και αυτό επειδή ήρθα πριν από δύο εβδομάδες. Όποιος έρχεται τώρα κοιμάται έξω. Οι τουαλέτες είναι πραγματικά βρώμικες. Πηγαίνεις μέσα και δεν μπορείς να πάρεις ανάσα. Το φαγητό είναι αηδιαστικό και το νερό είναι βρώμικο. Τόσο εγώ, όσο και ο φίλος μου έχουμε δερματικά προβλήματα από το νερό αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ Η φωτογραφία του Νώντα Στυλιανίδη ΔΕΝ είναι από τα συγκεκριμένα Hot Spot
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Πολιτική][bsummary]

OIKONOMIA

[Οικονομία][bsummary]

ΕΓΚΛΗΜΑ

[Αστυνομικά][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[Υγεία][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

[Φωτορεπορτάζ][bleft]