Σε ένα μείζον διεθνές εμπορικό γεγονός εξελίσσεται η έκθεση FRESKON, η οποία στη δεύτερη διοργάνωση της από τις 21-23 Απριλίου 2016, συγκεντρώνει σχεδόν το 80% των εγχώριων διακινητών φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Η FRESKON, που υλοποιείται από τη ΔΕΘ-Helexpo, μετατρέπει το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης σε σημείο αναφοράς για την αγορά των φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Με αυξημένα τα εκθεσιακά της μεγέθη κατά 30%, σε σύγκριση με την περσινή πρώτη διοργάνωση, στην FRESKON θα έρθουν 137 ξένοι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες και 210 εξειδικευμένοι εμπορικοί επισκέπτες με ομαδικά γκρουπ από γειτονικές χώρες.

Η FRESKON είναι πλέον ένα από τα διεθνή γεγονότα του εθνικού εκθεσιακού φορέα. Συνολικά, 246 εκθέτες συμμετέχουν, ενώ έχουν προγραμματιστεί περίπου 2.500 επιχειρηματικά ραντεβού μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων και παραγωγών και των ξένων προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών, που προέρχονται από 31 χώρες.

Η έκθεση θα καλύψει συνολικά 12.000 τμ, δηλαδή τρία περίπτερα, ένα παραπάνω σε σχέση με πέρσι. Οι εκθέτες της προέρχονται από την Ελλάδα, Βουλγαρία, Ισπανία, Ολλανδία, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Ν. Αφρική, Ν. Ζηλανδία, Ολλανδία, Τουρκία και Φιλανδία.

Αξίζει να αναφερθούμε σε μία σημαντική επιχειρηματική αποστολή από το Ιράν, που έρχεται στη FRESKON, αποτελούμενη από εκπροσώπους επτά λιανεμπορικών αλυσίδων και διακινητών φρέσκων φρούτων και λαχανικών, οι οποίοι αναζητούν εμπορικές συνεργασίες και μεταφορά τεχνογνωσίας.

Ο ρόλος της FRESKON ως ενός σημαντικού ενδιάμεσου κρίκου ανάμεσα στην ελληνική παραγωγή φρέσκων φρούτων και λαχανικών και στις διεθνείς αγορές, αναδεικνύεται από δύο καινοτομίες.

H FreshCon Market, μία ειδική ενότητα, στο πλαίσιο της FRESKON, αποτελεί ένα επιχειρηματικό γεγονός, που έχει ως βασικό στόχο να φέρει σε άμεση επαφή μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ που ελέγχουν ένα σημαντικό δίκτυο διανομής με τους επαγγελματίες του αγροτικού κλάδου, δημιουργώντας κατάλληλες προϋποθέσεις άμεσων συμφωνιών. 

Οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ουκρανία, Π.Γ.Δ.Μ., Ρουμανία, Σερβία και Ελλάδα) θα είναι παρούσες και ήδη 15 σημαντικά λιανεμπορικά δίκτυα έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτη 21 Απριλίου, στις 18:30, στο περίπτερο 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Τέλος, να σημειωθεί πως όλες οι ποσότητες των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, που θα φέρουν οι εκθέτες στην FRESKON, θα διατεθούν μετά το πέρας της έκθεσης στον φορέα «Χαμόγελο του Παιδιού».