«Προκηρύσσεται διαγωνισμός για την ενοικίαση βιομηχανικών και εμπορικών εγκαταστάσεων στις παρυφές της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων.
Οι χώροι θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με ήδη υπάρχουσες δομές φιλοξενίας, στις οποίες μεταφέρονται πρόσφυγες και από την Ειδομένη».


Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια και το Βαγιοχώρι, στον νομό Θεσσαλονίκης.

Προς το παρόν, κατά τις ίδιες πηγές, ο χώρος δίπλα στο αεροδρόμιο που προτάθηκε από τον Δήμο Θέρμης δεν θεωρείται χώρος προτεραιότητας για την κατασκευή κέντρου φιλοξενίας.

Αντίδραση από τον Στ. Καλαφάτη

Με αφορμή τις δηλώσεις Κυρίτση, περί εγκατάστασης προσφύγων από την Ειδομένη στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, ο Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε τα εξής:


"Η κυβέρνηση συρόμενη πίσω από τις εξελίξεις στο προσφυγικό, αντί να προβλέπει και να προλαμβάνει, καταφεύγει σε αποφάσεις του ποδαριού χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Δεν γίνεται όμως, να φέρνουμε διαρκώς αντιμέτωπο τον ανθρωπισμό μας, με το συμφέρον της Ελλάδας, για να συγκαλύψουμε την κυβερνητική ανικανότητα. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και την κεντρική Μακεδονία, που προσδοκούν να ξαναδούν στη ΒΙΠΕ επιχειρήσεις και εργαζόμενους, η μετατροπή της σε πρόχειρο Hot Spot, διαμηνύει εντός και εκτός συνόρων πως η λέξη ανάπτυξη δεν υφίσταται στο κυβερνητικό λεξιλόγιο. Τουλάχιστον, ας πάψει η κυβέρνηση να αδιαφορεί για τις απόψεις, τις υποδείξεις και τη χρησιμότητα της εμπειρίας της τοπικής αυτοδιοίκησης που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των κυβερνητικών επιλογών.»