Ήρθαν, στη Θεσσαλονίκη, με τυμπανοκρουσίες -κι αφού στοίχισαν 150.000 ευρώ- τις επισκέφθηκε 200.000 κόσμος και, τώρα, είναι παρατημένες σε μια αποθήκη της ΔΕΘ!


Ο λόγος για τα εκμαγεία των "Μαγεμένων", τα οποία, όπως αποκαλύπτει σημερινό ρεπορτάζ της Φανής Χαρίση για τη Δημοκρατία, δεν έχουν υιοθετηθεί, ακόμη, από το δήμο Θεσσαλονίκης, όπως είχε προταθεί από την ΔΕΘ. Η πρόταση αρχικά φαινόταν να γίνεται δεκτή από τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος, μετά από λίγους μήνες, κατέληξε να λέει "θα δούμε πού θα τις βάλουμε".

Τελικά.. δεν τις έβαλαν (ακόμη) πουθενά. Μάλιστα, εκτός από τα χρήματα κατασκευής τους, για να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, χρειάστηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΘ και Μουσείου Λούβρου, το οποίο, αρχικά, δεν ήθελε να τις κατασκευάσει. Παρόλα αυτά κατασκευάστηκαν, ήρθαν στην πόλη, εκτέθηκαν στο Περίπτερο 2, τις επισκέφθηκε ο κόσμος και, φυσικά, άπαντες οι επίσημοι (μεταξύ τους και ο πρωθυπουργός -φωτογραφία κάτω), που εξέφραζαν το θαυμασμό τους και βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν δακρύβρεχτες δηλώσεις για την επάνοδο, στη Θεσσαλονίκη, των πραγματικών "Καρυάτιδων της πόλης", όπως έχουν ονομαστεί τα αγάλματα της Μαινάδας, της Αριάδνης, τη Λήδας...



«Εμείς από την πρώτη στιγμή που αγοράσαμε τα γλυπτά είχαμε πει ότι μετά το τέλος της έκθεσης θα τα δωρίσουμε στη Θεσσαλονίκη και περιμένουμε από τους φορείς να αποφασίσουν πού θα τα εγκαταστήσουν. Μέχρι τότε εμείς θα τα έχουμε αποθηκευμένα» είχε πει τον περασμένο Ιανουάριο στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης.