Βρήκαμε τη συνταγή στο σάιτ foodmood.gr, της Σίσσης Βασιλειάδου. Η συνταγή προέκυψε από... ανάγκη και είπαμε να πρωτοτυπήσουμε σήμερα.


Διαβάστε, λοιπόν, πώς φθάσαμε στη χορτοφαγική μαγειρίτσα και κρατάμε για το τέλος το σχόλιό μας:

Η μαγειρίτσα είναι σούπα που τρώγεται παραδοσιακά το Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση. Πρόκειται για το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας μετά από τις ημέρες της νηστείας, της Μεγάλης Εβδομάδος. Ωστόσο, εμείς, στην οικογένεια μου, πάντα κάνουμε ¨μαγειρίτσα¨ με μανιτάρια . Άς όψεται, ο ασίκης και ο μπουλασίκης. Ποιοί είναι αυτοί;

Η ιστορία ξεκινάει στο χωριό Μουριές, στο Κιλκίς, όπου ο παππούς μου ήταν σιδηροδρομικός. Εκεί βρίσκονταν ο ασίκης και ο μπουλασίκης, τα δυό αρνάκια με τα οποία έπαιζε ο μπαμπάς μου, ένα παιδί της πόλης, που αίφνης βρέθηκε δίπλα σε κότες, αρνιά και κατσίκια.

Όταν την Μεγάλη Εβδομάδα χάθηκαν, λοιπόν, τα αρνάκια, κανείς δεν μπορούσε να τον πείσει ότι έφυγαν μόνα τους ή ότι πήγαν στο διπλανό χωριό. Ήταν προφανές. Από τότε, ο μπαμπάς μου δεν έφαγε ποτέ αρνί και φυσικά η παράδοση πέρασε και σε εμάς. Σας δίνω, λοιπόν, τη συνταγή για μαγειρίτσα χορτοφαγική.

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. μανιτάρια (διάφορα)
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
7-8 φύλλα μαρουλιού
άνηθο
1 φλ.καφέ ρύζι
5-6 κουτ. λάδι
1/2 λεμόνι
αλάτι-πιπέρι

Κόβουμε τα μανιτάρια στα δύο ή άν είναι μικρά τα αφήνουμε ολόκληρα. Πλένουμε το μαρούλι και το κόβουμε και αυτό, όχι πολύ ψιλό.

Σε μιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, να σοταριστούν. Προσθέτουμε το ρύζι και τα μανιτάρια. Όταν απορροφηθούν τα υγρά ρίχνουμε το μαρούλι, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε 3-4 ποτήρια νερό και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Λίγο πριν κλείσουμε τη φωτιά ρίχνουμε τον άνιθο και τον χυμό από το λεμόνι.

Το σχόλιό μας

Εμείς, απόψε, θα φάμε τη μαγειρίτσα κανονική και παραδοσιακή, προς... τιμήν του ασίκη και του μπουλασίκη. Ας είναι καλά τα αρνιά, αλλά μαγειρίτσα άνευ, είναι... χορτόσουπα. Πάντως, η Σίσση σας έδωσε μια συνταγή που μπορεί να σας γλιτώσει από τα δύσκολα, όταν ο γιος ή η κόρη σας, φέρει στο σπίτι για Ανάσταση το ταίρι, που θα είναι vegan...